Assange på scen – men han kan inte gripas

Uppdaterad
Publicerad

Julian Assange har suttit i två år i ett litet rum på Ecuadors ambassad i London, på flykt från det svenska rättsväsendet. Men i veckan dök han upp på scenen på en amerikansk kulturfestival.

Det lilla sydamerikanska landet har beviljat Julian Assange asyl undan det svenska rättsväsendet. I Sverige är han häktad i sin frånvaro, misstänkt för bland annat våldtäkt.

I veckan dök Assange plötsligt upp på scenen på en amerikansk kulturfestival där han blev intervjuad om sin syn på asyltillvaron.

– Jag är skitförbannad på att min familj har dragits in och på hyckleriet när man tillämpar mänskliga rättigheter. På hur mina medarbetare har påverkats, att mina bankkonton frysts och på situationen med Chelsea Manning som torterats och dömts till 35 år, säger han.

Mest känd är Assange som frontfigur för organisationen Wikileaks. Chelsea Manning är den före detta amerikanska soldat som läckte ett stort antal hemligstämplade dokument via organisationen, dokument som bland annat avslöjade hur den amerikanska militären under irak-kriget tillgrep en rad oetiska metoder.

Tekniken ännu inte fulländad

Men Assange sitter inte på scenen i USA. Det är ett hologram, själv sitter han säkert på ambassaden i London. Tekniken har utvecklats rejält de senaste åren, bland annat fick besökarna på coachella-festivalen förrförra året uppleva en livekonsert med den avlidne artisten Tupac Shakur.

Men vissa saker klarar tekniken inte riktigt av än. När personen som intervjuar Assange-hologrammet på scen föreslår en high-five, så uppstår en fumlig hand-dans.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.