Foto: Johan Ripås/SVT

Saabavslöjande uppmärksammas i Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

Saabs Jas-affärer i Sydafrika uppmärksammas i dag även i sydafrikansk press. Tillvägagångssättet som tillämpades då de kritiserade motköpsavtalen slöts beskrivs nu som ”naivt” från sydafrikanskt håll.

Den sydafrikanska tidningen Mail&Guardian ägnar i dag i en artikel stort utrymme åt torsdagens avsnitt av programmet ”Dokument inifrån” kring Saabs motköpsavtal i Jas-affären 1999.

Enligt ett uttalande från Lionel October, generaldirektör på det sydafrikanska näringsdepartementet, betedde man sig från sydafrikanskt håll naivt när man förhandlade fram avtalet 1999, uppger Mail&Guardian.

Jas-affären i Sydafrika

– Jag anser att man från sydafrikanskt håll var naiv och inte tydlig vad gällde målen i programmet, vilket ledde till att avtalen var undermåligt konstruerade.

I artikeln konstateras vidare att den svenska dokumentären visade upp bristfälliga investeringar och brutna löften från Saabs sida.

Kontrast mot tidigare uttalandet

Octobers kommentarer står i skarp kontrast med tidigare uttalanden inför den så kallade Seriti-kommissionen, som utrett affären, då han sagt att affären gagnat Sydafrika.

– Jag anser att projektet ledde till att landet rent materiellt gagnades. Som jag har sagt var det inte ett perfekt instrument, men det var det bästa verktyg vi hade tillgång till under den här perioden.

I dagens artikel uppmärksammas även att Lionel October i den svenska dokumentären nu medger att det sätt enligt vilket motköpen förhandlades fram och de beräkn­ingar som låg till grund för dem inte hade någon förankring i vad som därefter hände.

Inflytelserik tidning

I artikeln tas även investeringarna i den omtalade ”hiv-maskinen” upp och det faktum att dåvarande biståndsministern Pierre Schori kallat dessa för olämpliga, både ur svenskt och sydafrikanskt perspektiv.​

Tidningen Mail&Guardian betraktas som en av Sydafrikas mest inflytelserika tidningar och har fokus på undersökande reportage och politiska analyser. ​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jas-affären i Sydafrika

Mer i ämnet