Raudhatul 14 år är nu återförenad med sin familj. Foto: TT

Saknad flicka hittad – 10 år efter tsunamin

Uppdaterad
Publicerad

Tsunamikatastrofen 2004 tog 230.000 människors liv. I tio år trodde Jamaliah att hennes dotter Raudhatul var ett av offren – men nu har flickan hittats vid liv och återförenats med sin familj.

Annandag jul inträffade den kraftiga jordbävningen under indiska oceanen, och utlöste den stora flodvågen som slog mot flera länder i sydostasien. Raudhatul, då fyra år, bodde med sin familj i Meulaboh i Acehprovinsen – det område som skulle drabbas allra hårdast av flodvågen.

Familjens hem svämmades över i tsunamins framfart och föräldrarna tappade greppet om Raudhatul och hennes äldre bror.

”Det är en modersinstinkt”

Tio år senare, i juni 2014, såg mammans bror en flicka som var lik Raudhatul. De fick veta att flickan var föräldralös sedan tsunamin och bodde hos en äldre dam i Aceh Barat Daya-provinsen, cirka 120 kilometer från den plats där flickan skildes från sina föräldrar.

Familjen är övertygad om att de hittat sin dotter och kommer inte att genomföra ett DNA-test.

– Det är en modersinstinkt, när jag såg Wenni (Raudhatul smeknamn reds. anm.) visste jag att det var hon, säger mamman Jamaliah.

Räddades av fiskare

Syskonen överlevde översvämningen för tio år sedan, och flöt på en planka fyra mil bort till Banyak-ön, har Raudhatul berättat för sin mamma. Raudhatul räddades där av en fiskare som förde henne till sin mor, som kom att ta hand om Raudhatul tills nu. Men nu bor Raudhatul åter hos sina biologiska föräldrar, rapporterar Reuters.

– Jag är glad över att vara tillbaka hos min mamma och pappa igen, säger Raudhatul.

Hon vet inte vad som hände med brodern efter att de nått ön. Familjen ska nu resa till dit för att leta efter sonen, som skulle vara i 17-årsåldern om han är vid livet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.