Demonstranter i Hongkong. Foto: TT

Sammandrabbningar i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Pekingtrogna drabbade i dag samman med demonstrerande studenter i centrala Hongkong. Läget har varit spänt mellan de två lägren under dagen. Samtidigt går polisen våldsamt fram för att sätta sig i respekt bland demonstranterna.

SVT:s utrikeskorrespondent Lars Moberg, på plats i Hongkong, hamnade på fredagskvällen mitt i oroligheterna i Hongkong. Han blev vittne till hur en polisstyrka i full fart stormade fram längs en blockerad väg och tryckte upp demonstranter mot kanterna.

– Aktivisterna står med händerna i luften men poliserna är otroligt aggressiva, bara mejade sig fram. Syftet med den aktionen var kanske att sätta sig i respekt, säger han och fortsätter:

Protesterna i Hongkong

– Det som pågår här i Hongkong har helt klart tagit en otrevlig vändning.

Drabbade samman med Pekingtrogna

Stämningen i området Mong Kok i centrala Hongkong var på fredagen väldigt spänd när Pekingtrogna och Occupy-anhängare drabbade samman. Båda sidor ska ha skrikit slagord och även fysisk tumult har förekommit. Det rapporterar South China Morning Post.

– Det handlar helt klart om människor som är mer Pekingtrogna, som har tröttnat på detta och som tror att de agerar för Kinas bästa när de försöker stoppa demonstranterna, säger SVT:s Lars Moberg.

Han vittnar om hur ett 20-tal maskerade män försökt riva demonstranterna barrikader.

– Ingen vet vilka de var, säger han.

Motdemonstranter ”köpta”

Regimen i Hong Kong har uppmanat Occupy-demonstranterna att avlägsna sig för sin egen säkerhets skull. Samtidigt anklagar Occupy-demonstranterna de Pekingtrogna för att vara köpta av den kinesiska regimen.

Det går dessutom rykten om att de motdemonstranter som varit våldsamma är inhyrda ligister, betalade av antingen regimen i peking eller av triaderna, den kinesiska maffian.

Affärsområde ockuperat

Området Mong Kok är ett affärs- och nöjesområde i Hongkong som är populärt hos turister och många av de som arbetar där vill att demonstranterna flyttar på sig så att de kan jobba.

Peking har sagt att demonstrationerna för demokrati är ”dömda att misslyckas”. Hongkongs nu styrande man har hittills vägrat att avgå som demonstranterna kräver, däremot har han sagt att han är villig att samtala med demonstranterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet