Samsö i Danmark – oasen som är ett paradexempel

Uppdaterad
Publicerad

Den danska ön Samsö är känd för sina vackra miljöer och kallas för oasen i Kattegatt. Hit vallfärdar nu journalister och klimatpolitiker från hela världen för att skildra ett samhälle som på tio år lyckats bli självförsörjande på förnyelsebar energi.

Ön har 4.000 invånare och visas nu upp som ett paradexempel inför klimatmötet i Köpenhamn. 100 procent av elen och 75 procent av värmen kommer från lokal vindkraft, bioenergi och solenergi.

-Nu är vår energiproduktion större än vår förbrukning. Totalt sett producerar vi mer förnyelsebar energi än vad vi förbrukar, förklarar Sören Hermansen, projektledare Samsö energiakademi.

De som bor på Samsö släpper i genomsnitt ut 13 ton mindre koldioxid än vad genomsnittsdansken gör. I början var befolkningen svårövertalad men när projektet väl satte i gång så gick det undan. I dag finns det 11 landbaserade vindkraftverk och även vindkraftverk till havs. Dessutom har man tre fjärrvärmeverk som är eldade med bland annat halm och flis.

-Det mest intressanta är på vilka sätt man kan engagera folk. Det kan ge inspiration till toppstyrda länder som Kina och till sociala projekt som EU, berättar Sören Hermansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.