Samtal i dag om Greklands skuldberg

Publicerad

Greklands nya regering ska under dagen hålla de första formella samtalen med kollegor i eurozonen. Regeringens mål är att landets skulder på nominellt cirka 2,6 biljoner kronor ska skrivas ned med hälften.

Skuldberget är stort mätt som andel av Greklands BNP, men knappt 3 procent av hela eurozonens ekonomi. Men bland andra Tyskland, den ekonomiskt tyngsta spelaren i gruppen, uppges sätta sig på tvären inför dagens möten, som Grekland ser som startskottet för att nå en överenskommelse om skuldberget.

Möte i dag

De startar med att nye grekiske premiärministern Alexis Tsipras i vänsterpartiet Syriza träffar eurogruppens nuvarande ordförande Jeroen Dijsselbloem.

Tsipras gick till val på att minska åtstramningarna, en viktig del av de åtgärder internationella långivare krävt i utbyte mot stödpaketen till Grekland. Lånen har hittills omfattat drygt 2,2 biljoner svenska kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.