Nudister protesterar mot lag mot nalkenhet i San Francisco. Foto: Scanpix

San Francisco vill förbjuda nakenhet

Publicerad

Kampen mot nudisterna i San Franciso når en ny nivå. Nu är staden redo att rösta om ett lagförslag som förbjuder nudism.

Rätten att visa sig som Gud skapade människan har vållat het debatt i San Francisco på USA:s västkust.

En grupp nudister har ivrigt hävdat rätten att gå omkring nakna. Men även i staden som gjort sig känd för tolerans är nudism kontroversiellt.

Högarna av klagomål växte hos myndigheterna. Svaret blev en lag som förbjöd nudister att sitta på offentliga sittplatser, vilket bara fick till följd att nudisterna flockades i högre grad på torget i stadsdelen Castro.

Protester

Nu föreslås ett förbud mot att visa könsorgan och stjärt på allmän plats med undantag för marknader och vissa arrangemang.

–Killar som tar av sig kläderna och hänger sju dagar i veckan på Castro och Market Street är inte vad San Francisco står för, det är en karikatyr av vad San Francisco står för, säger stadsdelshandläggaren med det i sammanhanget komiska namnet Scott Wiener.

Lagförslaget ska behandlas inom kort. Förstagångsförbrytare skulle kunna få 100 dollar i böter. Ytterligare nakenhetsbrott skulle kunna innebära tuffare bötesbelopp.

Förslaget har dock väckt mycket protester.

En stämningsansökan har redan lämnats in med innebörden att lagen skulle begränsa yttrandefriheten. Nudister har också demonstrerat utanför stadshuset i San Francisco.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.