Sanktioner mot Ryssland ger avtryck i vardagen

Uppdaterad
Publicerad

I Ryssland oroar sig alltfler för vad som ska hända med banksystemet efter att en av bankerna hamnat på USA:s sanktionslista. Och sanktionerna börjar nu ge avtryck i ryssarnas vardag.

Efter flera dagars vånda har Sergej Nadtotjij bestämt sig. Han såg hur den ryska banken Rossija hamnade på USA:s sanktionslista i förra veckan, och han är rädd att också hans bank ska drabbas. Nu ska Sergej ta ut sina sparpengar.

– Jag är rädd att jag ska bli utan pengar. Att de ska blockeras eller något liknande, säger Sergej Nadtotjij.

Betalkort blockerade

Rysslands ekonomi kan komma att krympa i år om Ukrainakrisen håller i sig. Den varningen kom igår från Världsbanken.

Kreditkortsbolagen Visa och Mastercard blockerade utan förvarning betalkorten för kunder hos flera ryska banker med koppling till sanktionerna. Enligt den ryska centralbankens beräkningar spärrades hundratusentals kort, men blockeringen hävdes senare för några av bankerna.

SMP bank uppskattar att oroliga kunder gjort uttag på sammanlagt nio miljarder rubel efter sanktionsbeskedet.

– Självklart har den senaste tidens händelser skapat oro för framtiden och en hel del nervositet både hos bankerna och deras kunder. Frågorna är många men jag vill inte tala om någon katastrof, säger Natalja Orlova som är chefekonom på Alfa Bank.

Rubeln tappar

Utåt sett vill Ryssland gärna visa upp en bild av ett välmående framtidsland. Men sanningen är att den ryska ekonomin var i dåligt skick redan före Ukrainakrisen och sanktionerna har ytterligare spätt på nedgången.

Hittills i år har rubeln tappat cirka åtta procent, det har varit nedgång på Moskvabörsen och investerarna flyr. Under årets första kvartal har 70 miljarder dollar flödat ut ur landet.

Enligt Världsbankens senaste prognos kan den ryska ekonomin krympa med 1,8 procent i år, om krisen håller i sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.