En man i Ukraina protesterar mot Ryssland och president Vladimir Putins inblandning i konflikten. Foto: TT

Ökat sanktionstryck mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

USA och EU är ense om att utvidga de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland, samtidigt som oron växer för att Moskva ökar sin inblandning i konflikten i Ukraina.

EU:s regeringar väntas i veckan fatta beslut om nya restriktioner för affärer med statligt kontrollerade ryska banker, ett framåtsyftande vapenembargo och begränsningar för export till den ryska energisektorn.

Koordinerade sanktioner

Sedan tidigare har EU fryst tillgångar och beslutat om inreseförbud för 87 personer som anses ha koppling till Ukrainakonflikten. Därtill sanktioneras ett tjugotal företag och organisationer.

Krimkonflikten

De nya sanktionerna dryftas av EU-ländernas ambassadörer i Bryssel i dag och ett slutligt beslut på ministernivå kan därefter troligen komma att fattas genom en skriftväxling mellan EU:s regeringar.

Motivet för sanktionerna, som dök upp i diskussionerna efter nedskjutningen av Malaysia Airlines-planet över östra Ukraina den 17 juli, uppges vara att höja priset för Rysslands destabilisering av grannlandet.

Japan infört inreseförbud

Tisdagens överläggningar i Bryssel följer på en videokonferens mellan USA:s president Barack Obama och regeringscheferna i Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien i måndags. Under detta möte enades de fem om vikten av att koordinera framtida sanktionsbeslut mot Ryssland.

Japans regering är också i färd med att fatta beslut om skärpta sanktioner mot Ryssland, enligt regeringskällor i Tokyo. Det handlar då i första hand om att frysa tillgångar för ryska individer och organisationer som är direkt inblandade i Rysslands annektering av Krim-halvön eller striderna i östra Ukraina. Redan i april införde Japan inreseförbud för 23 ryssar.

”Felaktig tolkning”

Rysslands utrikesdepartement har kallat det japanska sanktionsinitiativet fientligt och kortsiktigt.

”Det baseras på en felaktig tolkning av de verkliga orsakerna till utvecklingen i Ukraina”, skriver departementet i ett uttalande, rapporterar Reuters.

USA:s regering har under ett besök av vice utrikesminister Peter Harrell i Seoul i måndags även försökt få Sydkoreas regering att införa sanktioner mot Ryssland, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap. Hittills har regeringen i Seoul nöjt sig med att fördöma den ryska annekteringen av Krim-halvön.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet