Foto: TT

Sanktionerna påverkar ryska befolkningen

Uppdaterad
Publicerad

De senaste sanktionerna från EU mot Ryssland kommer att påverka vanliga ryssar i stor utsträckning, men också europeiska företag som gör affärer med Ryssland. Men de ökar också Putins popularitet.

Att EU och USA nu pressar Ryssland genom tuffa sanktioner ökar Putins popularitet, som bara ökat sedan annekteringen av Krim, kan nu komma att bli ännu större. Galina, som sitter med några kompisar intill Karl Marx – statyn utanför Boljsojteatern i Moskva tackar EU och USA för sanktionerna.

– Ja, jag säger tack, för nu kan vi enas kring att vi är ryssar och att vår president gör rätt. Det är inte Obamas släktingar som dödas i Donetsk, det är våra, säger hon.

Svensk press

Kirill Entin forskar om EU och Rysslands relationer på Higher School of Econmics i Moskva och enligt honom blev nedskjutningen av det malaysiska planet droppen som fick EU att ta ett hårdare steg.

Många av länderna i EU är beroende av goda relationer med Ryssland på grund av sitt stora energiberoende av landet. Men bland annat svenskt inflytande gjorde att de till slut gick med på sektoriella sanktioner.

– Pressen från Storbritannien och Sverige blev för hård för Frankrike och Tyskland, de kunde inte längre säga nej till den här typen av sanktioner. För Sverige har det alltid varit viktigt med handelspartners värderingar, därav den hårda pressen på sanktioner, säger Kirill Entin.

Även Europa förlorare

Frankrike levererade nyligen ett krigsfartyg till Ryssland, och hade kontrakt om ytterligare leveranser. De rivs nu upp.

– Det här leder till att jobb försvinner i Frankrike, men trots det är Ryssland en större förlorare. Och vinnarna är ekonomier som Kina och Indien dit Ryssland nu tvingas vända sig för lån, säger Entin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.