Under gårdagens hölls endemonstration i Ottawa, Kanada, i protest mot den saudiska regimen. Foto: TT

Prygling av Saudi-aktivist skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Den Saudiske bloggaren Raif Badawi skulle idag ha bestraffats med ytterligare 50 piskrapp. Men pryglingen ställdes in, utan någon ordentlig förklaring.

– Jag vet inte detaljerna kring varför kungahuset ställde in pryglingen och vet inte vad som nu kommer att hända med Raif, säger hans fru Enas Haidar, som fått asyl i Kanada.

Hennes make har dömts till 1 000 piskrapp för att på sin blogg ha kritiserat präster i det saudiska kungadömet. 31-åringen, som grundat organisationen Free Saudi Liberals (Fria saudiska liberaler), greps i juni 2012. Bland anklagelserna han fälldes för fanns också att han hädat islam, cyberbrott och för att han inte åtlytt sin far. Hans blogg har stängts, och straffet innebar också att han ska avtjäna tio år i fängelse.

Medier

– Min mans hälsa är mycket svag och jag är orolig för honom, berättar Einas Haidar när SVT når henne via telefon.

Uppskjuts igen

USA hör till de länder som vädjat om att Raif Badawi ska slippa spöstraffet, som enligt domen ska ske varje vecka tills de 1 000 piskrappen är avklarade. Kanadas utrikesminister har bett om nåd för människorättsaktivisten, som vid två tidigare tillfällen har fått andra omgången på 50 piskrapp uppskjutna på grund av medicinska skäl.

– Jag är väldigt oroad för honom. Det är omöjligt för en människa att klara 50 piskrapp varje vecka, säger Ensaf Haidar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet