Saudiarabien går 300 miljarder back

Publicerad

Oljepriserna visar inga tecken på att svänga uppåt igen. Därmed har det största exportlandet av dem alla, Saudiarabien, ett aldrig tidigare skådat hål i statsbudgeten.

Under 2015 väntas utgifter på 860 miljarder riyal, medan intäkterna uppgår till 715 miljarder riyal, framgick det när den saudiska statsbudgeten för nästa år på juldagen presenterades i statlig tv, rapporterar nyhetsbyråer i Riyad.

Det innebär alltså ett underskott på 145 miljarder riyal, motsvarande 300 miljarder kronor. För Saudiarabiens del är det det första budgetminuset sedan 2011 och det största i kungadömets historia, skriver AFP.

Dessutom brukar makthavarna överskrida utgifterna kraftigt, vilket kan göra budgethålet under 2015 ännu mycket större.

– Alla är medvetna om den minskande globala tillväxten och utvecklingen på petroleummarknaden som lett till kraftigt fallande oljepriser, citeras kung Abdullah i tv-sändningarna.

Is i magen

Oljeraset sedan i somras har tidigare fått andra exportbjässar, som Iran och Venezuela, att larma om katastrofala ekonomiska konsekvenser.

Till skillnad från dem kan dock Saudiarabien ha is i magen. Efter många års massiv oljeexport har regimen ekonomiska reserver som beräknas till 750 miljarder USA-dollar – nästan 6 biljoner kronor.

– Finansiella prioriteringar måste justeras, helt normalt med tanke på oljepriserna. Saudiarabien har så det räcker för att täcka upp för många års offentliga utgifter, säger experten John Sfakianakis vid Ashmore Group till arabnews.com.

Dyr skifferteknik

Oljeminister Ali al-Naimi har sagt att det bästa i rådande läge är att låta de mest effektiva oljeexploatörerna producera – med andra ord saudierna och andra Mellanösternländer som enkelt och billigt kan pumpa direkt ur marken.

Enligt många experter är saudierna beredda att i flera år ”svälta ut” konkurrenter med dyrare produktion. Udden skulle då i första hand vara riktad mot Nordamerika. Skifferutvinningen där har de senaste åren minskat importberoendet. Men tekniken är så kostsam att den med dagens oljepriser knappast lönar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.