Ziad Abdel Tawad Foto: SVT

”Saudiarabien ville förödmjuka Wallström”

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien stoppade Margot Wallström för att man ville förödmjuka henne, säger Saudiarabien-experten Ziad Abdel Tawad.

Det diplomatiska bråket mellan Sverige och Saudiarabien är mycket allvarligt, säger Ziad Abdel Tawad som är verksam vid Cairo Institute for Human Rights i Tunisiens huvudstad Tunis.

Under de drygt 60 år som gått sedan Saudiarabien blev en del av världssamfundet och medlem av FN har ingen kritik riktats mot det försämrade läget för mänskliga rättigheter i landet.

Saudiavtalet

– Sverige är det första land som intagit en principiell hållning till människorättsläget i Saudiarabien. Därför känner sig landet förödmjukat och måste reagera.

Rätt beslut

Ziad Abdel Tawad påpekar att det var första gången som en utrikesminister bjudits in av Arabförbundet för att motta hyllningar för sin regerings erkännande av staten Palestina.

– Och plötsligt beslutar Saudiarabien att stoppa den inbjudna utrikesministerns tal.

Enligt Ziad Abdel Tawad är läget visserligen allvarligt men det visar också att Sverige fattat rätt beslut.

– Man har skickat en tydlig signal till Saudiarabien om att landet med sin nuvarande repressiva inrikespolitik inte är välkommet i ett vidare samarbete med världssamfundet.  

Ingen bojkott

Ziad Abdel Tawad tror dock inte att de ekonomiska förbindelserna mellan Saudiarabien och Sverige kommer att påverkas på samma sätt som skedde med Danmark efter publiceringen av Muhammedkarikatyrerna då danska varor bojkottades.

– De svenska investeringarna i Saudiarabien är mycket mer omfattande än de danska investeringarna 2005. Dessutom kunde auktoritära arabiska regeringar då använda karikatyrerna för att försöka spela på den arabiska allmänhetens känslor.

– Men nu är det uppenbart för alla araber i området att Saudiarabien grovt kränker de mänskliga rättigheterna. Så Saudiarabien kan inte spela på folks känslor för att framtvinga en bojkott av Sverige, säger Ziad Abdel Tawad.

Se hela intervjun med Ziad Abdel Tawad genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet