Foto: TT

Seger för Porosjenko och västvänliga i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Den sittande presidentens parti Porosjenkos block och andra västvänliga partier har segrat i dagens parlamentsval i Ukraina, enligt de första vallokalsundersökningarna.

Porosjenkos block får 23 procent enligt den första vallokalsundersökningen, uppger Reuters. Det ger honom mandat att fortsätta med de demokratiska reformerna i landet.

Två andra pro-europeiska partier får också höga siffror. Folkfronten som leds av premiärminister Arseny Jatsenjuk, som är allierad med presidenten, får 21,3 procent,

Krimkonflikten

Partiet Samopomistj, som betyder Självhjälp, får enligt undersökningen 13,2 procent av rösterna. Partiet, som har fem kvinnor bland de tio högsta namnen beskriver sig själva som ett liberalt parti till höger om mitten. Högst upp på partiets lista finns en 32-årig kvinna – Hanna Hopko, som kan sägas förkroppsliga denna nya generation politiker.

Jubel på Självhjälps valvaka

SVT:s Elin Jönsson befinner sig på Självhjälps valvaka där jubel och applåder utbröt när vallokalundersökningen presenterades som gör det nystartade partiet till landets tredje största parti.

– Det är väldigt mycket folk och nästan bara unga människor, säger hon.

Tillsammans med de två andra västvänliga partierna kan Porosjenko nu forma en koalition som kan fortsätta driva hans fredliga linje för att avsluta konflikten i östra Ukraina och närma sig det övriga Europa. Dock är både Folkfronten och Självhjälp för en något mer hårdare linje mot Ryssland än Porosjenko. Självhjälp har varit tydliga med att man inte vill se några kompromisser mot Putin.

– En kvinna jag talar med här på valvakan säger att man är för en fredlig lösning och absolut inte vill ha en militär lösning. Men hon påpekar samtidigt att Putin inte bryr sig om folket och att hon anser att Ukraina behöver ha ett starkt försvar för att avskräcka Putin från att attackera Ukraina, säger Elin Jönsson från Självhjälps valvaka.

Majdan-demonstrationer legitimeras

Att det är tre nystartade partier som nu formar en regering är intressant, menar Elin Jönsson.

– Det här legitimerar demonstrationerna på Majdan och de positioner som formats därefter. Kritiker hävdade att det var en militärjunta, nu visar folket att de vill välja dessa partier, säger hon.

Det största proryska partiet Oppositionsblocket, som består av allierade till den avsatte presidenten Viktor Janukovytj, får 7,5 procent, vilket är nog för att ta plats i parlamentet, enligt Reuters.

– Det visar på att landet är splittrat. Det är i det partiet som de som bor i södra och östra delarna får sina åsikter representerade, säger Elin Jönsson.

Samtidigt fick nationalispartierna med Svoboda (Frihet) i spetsen, en låg andel av rösterna, enligt den första undersökningen. Det nazisitiska partiet Högra sektorn kom inte med i parlamentet alls.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet