Putin på plats på Krim

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin besöker under dagen Segerdagsfirandet i staden Sevastopol på Krim, ett besök som är särskilt viktigt då halvön nyligen annekterades av Ryssland. Men besöket möter kritik av omvärlden.

Den ryske presidenten landade i Sevastopol på Krim under eftermiddagen, och inledde sitt besök med att hålla ett tal till de samlade folkmassorna i stadens hamn under en militäruppvisning. I sitt tal hävdade Putin bland annat att Krims återförening med Ryssland ”bekräftar historisk sanning”, enligt AFP.

Under eftermiddagen väntas Putin även besöka ett minnesmonument över de många Sevastopolbor som stupade under andra världskriget, uppger den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Krimkonflikten

Ja, vi väntar honom. Det är därför klätt oss så fina. Vi väntar på vår president och vi är mycket glada att han kommer just i dag, Sevastopol har blivit en rysk stad, säger en kvinna till SVT:s Rysslandskorrespondent.

Årets segerdagsparad i staden är den pampigaste hittills och Sevastopols gator fylldes redan under morgonen av festklädda människor med blommor i händerna. Många i folkmassorna skanderade: ”Ryssland, Ryssland”.

Firandet inleddes med en militärparad, som följdes av en parad där bland andra Afghanistanveteraner, självförsvarstrupper och specialistförbandet Berkut deltog. I det hav av ryska flaggor som täckte stadens gator siktades endast en ukrainsk flagga.

– Under de senaste 25 åren har jag inte sett en sådan parad, med så mycket folk, säger en man till Elin Jönsson.

Kritiserat besök

Dagens besök ses som speciellt viktigt, då många här tolkar det som ett tecken på att Putin nu anser Sevastopol vara av samma dignitet som Moskva. Men den ryske presidentens besök i Sevastopol möts även av hård kritik.

Enligt ett uttalande från Ukrainas utrikesministerium utgör den ryske presidentens besök en ”medveten upptrappning av konflikten” mellan de båda länderna, enligt Reuters.

Besöket kritiseras även av den tyska förbundskanslern Angela Merkel, som uttrycker farhågor över att den ryske presidenten utnyttjar Segerdagen för sina egna syften, enligt BBC.

Viktig dag

Segerdagen är en av Rysslands största helgdagar. Minnet över tyskarnas kapitulation den 9 maj 1945 (I Västeuropa firas det den 8 maj på grund av tidsskillnaden) lever starkt hos varje rysk medborgare – oavsett ålder, inkomst, religiös eller politisk åskådning.

I stort sett varje familj har förlorat en släkting i kriget som skördade totalt 27 miljoner sovjetiska medborgares liv. Här benämns tiden då Sovjetunionen anfölls 1941 och fram till tyskarnas kapitulation 1945 som ”Det stora fosterländska kriget”.

I år firas segerdagen extra stort, med militärparader i 24 ryska städer. Så många vapen, pansarvagnar och stridsflygplan som i år har inte den ryska armén visat upp på Röda torget sedan Sovjetunionen föll.

Symbolisk betydelse

Firandet av Segerdagen på Krim är särskilt viktigt för Vladimir Putin, då halvön nyligen annekterades av Ryssland. Men paraden är också av stark symbolisk betydelse i den patriotiska anda som nu genomsyrar den ryska politiken.

Genom massiv propaganda i den statskontrollerade televisionen har Kreml inför årets firande försökt skapa ett samband mellan segern över Nazityskland 1945 och annekteringen av Krimhalvön.

Utifrån Kremls sätt att se på saken är detta andra gången som Ryssland befriar Krim från fascismen. Då, 1945, var det från Hitlers fascism medan det nu 2014 handlar om en befrielse från fascismen som den nya ukrainska regeringen står för, enligt Kreml.

Det må låta dramatiskt och långsökt ur ett svenskt perspektiv, men på Krim, där ordet fascism väcker starka minnen, blir parallellen mycket effektiv.

Här är rädslan för nationalismen i västra Ukraina påtaglig. Många Krimbor jag talar med uttrycker tacksamhet gentemot Putin, och menar att om Ryssland inte ingripit hade den rysktalande befolkningen på Krim mer eller mindre utplånats.

En signal till Kiev

Paraden i Sevastopol är inte bara till för att ingjuta rysk patriotism i Krimborna – det är även en signal till Kiev och en uppvisning i rysk militär potens, vilket låg bakom beslutet att låta morgonens parad på Röda Torget i Moskva inledas av trupper ur Svartahavsflottan.

President Putin höll därefter ett tal inför de omkring 11.000 soldater, 150 militärfordon och 70 stridsflygplan som samlats på torget. I sitt tal hyllade den ryske presidenten Rysslands ”oövervinnerliga” patriotism och sa vidare att segerdagen är ”en symbol för det ryska folkets seger”, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet