En pro-rysk separatist står vakt framför den belägrade administrationsbyggnaden i Kostyantynivka. Foto: TT

Borgmästare skjuten i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Borgmästaren i Charkiv har skjutits i ryggen och vårdas nu på sjukhus, enligt Interfax Ukraina. Samtidigt har proryska separatister nu ockuperat en administrationsbyggnad och delar av polishögkvarteret i Kostyantynivka i östra Ukraina.

Hennadij Kernes, borgmästare i Ukrainas näst största stad Charkiv, akutopereras nu på sjukhus.

– Doktorer kämpar för att rädda hans liv, säger hans talesperson Tatiana Gruzinzkaja.

Krimkonflikten

Kernes ska ha skjutits i ryggen men omständigheterna är ännu oklara. Det är också oklart om han fortfarande betraktas som Charkivs borgmästare. Den 21 april meddelade separatistgrupper att de utsett en ny mera ryskvänlig borgmästare i staden.

Hennadij Kernes stödde tidigare den avsatte presidenten Viktor Janukovytj men har senare intagit en mer positiv hållning till den nya regimen i Kiev.

30 separatister intog polishögkvarter

Under morgonen kom också uppgifter om att polishögkvarteret i Kostyantynivka ockuperats av proryska separatister.

– Klockan sex i morse kom runt 30 separatister till polisstationen och tog över nedervåningen. Förhandlingar pågår med den lokala polischefen. Vi vet inte vad deras krav är, säger Laryssa Volkova, talesperson för det Ukrainska inrikesministeriet.

Beväpnade separister har dessutom tagit kontroll över en byggnad som hör till stadsadministrationen, skriver Reuters.

Flera skadade i Donetsk

Flera personer skadades när proryska separatister anföll en demonstration till stöd för ett sammanhållet Ukraina i staden Donetsk, som för närvarande kontrolleras av separatister, rapporterar Reuters. Dussintals män klädda i militärkläder och beväpnande med basebollträn tog sig in bland de runt 2 000 demonstranter som samlats. En Reuters-reporter såg minst fem personer med skador på huvudet, både bland demonstranter och separatister, men skadorna såg inte livshotande ut.

Efter våldet skingrades folkmassan som tidigare hörts ropa ”Donetsk är Ukraina!” och vifta ukrainska flaggor.

40-tal fångna i Slovjansk

Samtidigt uppger ukrainska säkerhetstjänsten att separatistgrupper nu håller ett 40-tal personer fångna i Slovjansk. Förutom OSSE-gruppen på sju militärer och fyra ukrainska kollegor, som tillfångatogs i fredags, handlar det om en rad tjänstemän i den ukrainska säkerhetstjänsten.

Ryska UD meddelar att utrikesminister Sergej Lavrov diskuterat de tillfångatagna militärerna med sin tyska kollega Frank-Walter Steinmeier. Det framgår dock inte under vilka förhållanden som samtalet skett eller om samtalet lett till några resultat.

I gruppen av de elva militärer som tillfångatogs i fredags fanns bland annat sju europeiska företrädare. En av dem, den svenske majoren Thomas Johansson frigavs av hälsoskäl redan i söndags. Men stadens självutnämnda ryskvänliga ledning har vägrat uttala sig om de övriga militärerna som kallats ”Nato-spioner” och ”krigsfångar”.

”Blir väl behandlade”

Fyra av de tillfångatagna militärerna är tyskar men här finns också oversergenten (ungefär 1:e sergeant) John Christensen från Danmark, rapporterar Ritzau. Han kunde under söndagen meddela Danmarks radio att han mår förhållandevis bra.

– De första 12 timmarna var litet hårda men vi behandlas OK. Det är en märklig känsla att sitta på en presskonferens utan att vara fri. Jag vet inte när vi släpps, sade han.

De åtta icke-ukrainska militärerna i gisslan visades upp under en av separatisterna hårt regisserad presskonferens i Slovjansks rådhus på söndagen. Kort efteråt meddelades att Johansson släppts.

OSSE håller idag ett extrainkallat möte om Ukraina. 

Rättelse

I en tidig version uppgav vi, med hänvisning till nyhetsbyrån Interfax, att borgmästaren var prorysk. Detta är inte korrekt. Hennadij Kernes stödde tidigare den avsatte presidenten Viktor Janukovytj, men har senare intagit en mer positiv hållning till den nya regimen i Kiev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet