Anhöriga väntar nu på att få hem offrens kroppar men konflikterna på platsen försvårar arbetet. Foto: TT

Vittnen: ”Liklukten sprider sig i området”

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina anklagar nu separatisterna för att undanröja bevis och hindra observatörer från utlandet. Samtidigt som parterna inte kommer överens i området väntar anhöriga desperat på att få hem offrens kroppar som fortfarande ligger utspridda.

Utredningen och insamlandet av kroppar försvåras då ukrainska myndiheter och separatister inte kommer överens. Vittnen på platsen berättar om kroppar som ligger öppet runt flygplansvraket och förstörs mer och mer i sommarvärmen.

– Vissa likpåsar är öppna och kropparna är illa tilltygade, det är väldigt svårt att titta på, säger OSSE:s talesperson Michael Bociurkiw till AP. Han vittnar också om den fruktansvärda lukt som spridit sig i området då många kroppar och kroppsdelar ligger kvar på platsen.

Flight MH17

Anklagar separatister för att ha fört bort kroppar

Kiev anklagar i ett uttalande proryska separatister, som de beskriver som ”terrorister”, för att ha fört 38 kroppar till ett bårhus i Donetsk och säger att specialister med ”tydlig rysk brytning” hotat genomföra egna obduktioner.

– Ukrainas regering säger officiellt att terrorister, med hjälp från Ryssland, försöker undanröja bevis för internationella brott, heter det i uttalandet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Upprättar säkerhetszon

Tidigare på lördagen meddelade den ukrainske säkerhetstjänstens chef Valentyn Nalyvaytjenko att internationellt medlade samtal slutade med en överenskommelse om att upprätta en 20 kilometer stor säkerhetszon kring platsen där det MH17 störtade.

– Så att Ukraina kan genomföra det mest viktiga – att identifiera kropparna och överlämna dem till anhöriga, säger han i ett tv-sänt tal.

Enligt säkerhetstjänsten har ukrainsk personal undersökt 18 av de totalt 25 kvadratkilometerna, och att 186 kroppar återfunnits. Rebeller har sedan dess avfärdat att det ska finnas en färdig överenskommelse om en säkerhetszon och säger att det ”pågår militär aktivitet där”.

Den malaysiske transportministern uttrycker samtidigt oro över att vrakplatsen inte är tillräckligt säkrad för att bevara bevis, rapporterar Reuters. Han uppmanar samtliga parter att respektera området.

Hindrade observatörer

En talesperson för OSSE berättar enligt brittiska Telegraph att flera av de beväpnade männen inte låtit de 25 observatörerna titta på vrakdelarna efter det malaysiska planet. Dessutom ska en av separatisterna ha skjutit upp i luften med sitt vapen.

– Vi hade blivit utlovade fullständig tillgång. Det är så vi arbetar, sade talesmannen Michael Bociurkiw under en presskonferens.

”Verkade berusade”

– Dessvärre försvårades vår uppgift betydligt. När vi anlände till platsen stötte vi på beväpnade personer som uppträdde mycket otrevligt och oprofessionellt. Vissa av dem verkade till och med något berusade, säger Michael Bociurkiw.

Observatörerna befann sig bara i området i drygt en timme, och kunde inte undersöka vrakdelarna ordentligt, enligt BBC.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flight MH17

Mer i ämnet