Foto: TT

Sida flerdubblar pengarna mot ebola

Uppdaterad
Publicerad

De svenska pengarna till kampen mot ebola i Afrika flerdubblas nu. Biståndsmyndigheten Sida har beslutat att skicka in ytterligare bidrag i FN-systemet.

– Jag har redan tagit ställning till de här insatserna. De är relevanta och de ska genomföras, säger Torbjörn Pettersson, Sidas Afrikachef, till TT.

I dag satsar Sverige cirka 35 miljoner kronor i ebolakampen. Men FN har angett det krävs cirka en miljard dollar för att stävja farsoten som på ett drygt halvår skördat cirka 3.000 liv.

Ebolautbrott

Ska stärka sjukvårdssystemet

Därför har Sida beslutat att satsa ytterligare 70-90 miljoner kronor, till totalt 105-125 miljoner. De svenska pengarna tas ur biståndet till Liberia, som har en ram på 300-330 miljoner kronor i år och det biståndet har ändå i viss mån avstannat på grund av utbrottet.

Inom ett par dagar kan avtalen med mottagande FN-organ vara klara och pengarna kan fördelas.

– De ska gå till att stärka sjukvårdssystemens kapacitet på alla möjliga olika sätt – från personal till material och sjukvård och  flyginsatser, säger Pettersson.

Kan komma mer pengar

Det svenska bidraget ska användas i Liberia.

– Men det får ju effekter i grannländerna också, säger Pettersson.

Han uppger att ytterligare 30-40 miljoner kronor i teorin skulle kunna lösgöras utan beslut av den tillträdande regeringen.

Fakta: Drygt hälften dör

* Ebolaviruset orsakar en blödarfeber. Under detta utbrott har dödligheten beräknats till drygt 50 procent. Inkubationstiden är upp till tre veckor.

* Om sjukdomen förvärras följer kräkningar, diarré och blödningar – vilket också gjort att så många vårdarbetare varit bland de första offren eftersom viruset smittar via kroppsvätskor. Ebolasmittan är inte luftburen.

* Den effektiva smittsamheten för ebola bedöms vara låg i ett välorganiserat samhälle med hög levnadsstandard som i Sverige.

Källa: WHO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet