Sierra Leone: 200 saknas efter båtolycka

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 200 personer, däribland många skolbarn, saknas sedan en färja sjunkit i hårt väder i Sierra Leone. Dykare letade på torsdagen efter saknade.

Olycksförloppet i onsdags uppges ha varit mycket snabbt. Båten sjönk utanför kustbyn Shenge sydöst om huvudstaden Freetown inom loppet av några minuter i kraftig blåst och häftigt regn.

Myndigheterna uppgav på torsdagen att dykare hade lokaliserat båten nära haveriplatsen. Dykare trodde att många av de befarade dödsoffren var kvar i den.

Enligt den officiella passagerarlistan fanns 241 personer ombord men biträdande transportministern Osmond Hanciles sade på torsdagen att det kan ha rört sig om så många som 300.

-Den officiella listan upptog 241 passagerare men det var bara de som hade last ombord och omfattade inte alls antalet skolbarn, sade Hanciles.

Överlevande har berättat att det fanns många föräldrar med barn som återvände från skollovet. Båten stannade till vid minst tio byar för ta ombord passagerare innan det gick under nära kustbyn Shenge.

-Jag träffade min son senast för två månader sedan när han lämnade Tombo på en båt för ferier. I går fick jag från hans mor nyheten om han chockerande död, sade Ali Touré, pappa till 11-årige John Turay, till Reuters.

Enligt hamnchefen i Tombo hade 40 personer räddats och 12 döda kroppar tagits upp på torsdagen. De övriga saknades fortfarande.

De flesta passagerar- och fiskebåtar som vanligtvis rör sig på vattnen utanför Sierra Leone var kvar i hamn på grund av det dåliga vädret.

Västafrika genomlider för närvarande regnperiod med stormar som har dödat omkring 160 människor på land, gjort tiotusentals människor hemlösa och fått regeringarna i regionen att be om internationell hjälp.

Båtolyckor är vanliga i Sierra Leone under regnperioden. De färjor som tar ombord passagerare saknar ofta säkerhetsutrustning som exempelvis räddningsvästar

TT-AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.