Sierra Leone öppnar igen

Publicerad

Redan innan utegångsförbudet i Sierra Leone tog slut vid midnatt började människor i huvudstaden Freetown att fira genom att sjunga och dansa på gatorna.

Landet stängdes ner under tre dagar för att hejda ebolaepidemin. Myndigheterna hade övervägt en förlängning av utegångsförbudet, eftersom inte alla hushåll hade hunnit besökas, men beslöt att avstå.

Anledningen är att målen med de extrema åtgärderna till största delen har uppnåtts, enligt Stephen Gaojia, chefen för EOC, myndigheten som samordnar insatserna mot ebolaepidemin.

Nästan 30 000 frivilliga gick från dörr till dörr för att nå landets 1,5 miljoner hushåll med information, identifiera smittade och dela ut tvål. Över 50 nya fall identifierades och 92 avlidna bärgades.

Kritiker har ifrågasatt de frivilligas kunskapsnivå och metoder. Människorättsgruppen Human Right Watch kallar nedstängningen av landet ”mer ett PR-jippo än en folkhälsoåtgärd”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.