En ambulans som bär på kroppar tillhörande ebolasmittade kör till en begravningsplats utanför huvudstaden Freetown. Foto: TT

Attack mot team som begraver ebolasmittade

Uppdaterad
Publicerad

Ett team som begraver ebolasmittade attackerades i Sierra Leones huvudstad Freetown i dag, enligt en av landets parlamentsledamöter. Vissa invånare trotsade den tre dagar långa utegångsförbudet vars syfte är att hindra utbrottet av sjukdomen.

Parlamentsledamoten Claude Kamanda, berättar för Reuters att polisen snabbt var på plats och att de som attackerade teamet flydde från platsen.

Sierra Leone har inlett det andra dygnet av det 72 timmar långa utegångsförbud som man hoppas ska hejda ebolaepidemin. Men insatsen kritiseras nu från flera håll. Bland annat underkänns kvalitén på de råd som 30.000 volontärer levererar till lokalbefolkningen via dörrknackning.

Ebolautbrott

– Handledarna är välutbildade, men de som ska besöka familjer har fått bristfällig utbildning och kan inte leverera informationen på rätt sätt, säger Abubakarr Kamara, som jobbar på en lokal hjälporganisation.

Hävdar att det är ett pr-trick

Joe Amon på Human Rights Watch ifrågasätter hela idén med ett utegångsförbud och beskriver det som ett pr-trick.

Steven Gaoja som är chef över regeringens arbete mot ebola medger att den första dagen var ”väldigt skakig”, men att organiseringen blivit bättre efter det första dygnet.

Fler än 2 600 personer har dött av ebola i Guinea, Liberia och Sierra Leone i år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet