Konvoj med IS-stridande. Islamiska staten ligger bakom flest dödliga jihadistattacker. Foto: TT

Sju dödas varje timme av jihadister

Uppdaterad
Publicerad

5.042 döda på en månad. Det är antalet som miste livet i jihadist-attacker världen över under november i år, visar en sammanställning gjord av BBC i samarbete med det internationella centret för radikaliseringsstudier (ICSR). Och det dödligaste landet är Irak.

Mer än 2.000 av dem som dödades i jihadist-attacker var civila, visar den stora sammanställningen av data som BBC News tagit fram med hjälp av ICSR på King’s college. Under november månad skedde 664 attacker i 14 länder. Det är ungefär 168 personer som dödas av jihadister varje dag, eller sju personer varje timme.

Terrororganisationen Islamiska Staten (IS) låg bakom majoriteten – 44 procent – av attackerna. 80 procent av de 5.042 dödade finns i fyra länder. Det dödligaste landet är Irak – där 1.770 människor dödades i 233 attacker som var allt från skjutningar till självmordsbombningar.

Terroriströrelsen IS

Nigeria är det näst farligaste landet, med 786 döda i 27 attacker. Nästan alla var civila som dödades i stora och urskiljningslösa attacker av terrororganisationen Boko Haram.

Talibanattacker i Afghanistan

Afghanistan innehar tredjeplatsen i jihadistrelaterade dödsfall där 782 personer miste livet i attacker som ofta var mindre och riktade, utförda av talibaner. Här är det oftare poliser, militärer och jihadister som mister livet.

I krigshärjade Syrien dog 693 personer under november, varav majoriteten var militär och jihadister men också 151 civila. Jemen är det femte mest dödliga landet med 410 döda, uteslutande i attacker utförda av al-Qaida på den Arabiska halvön.

Många döda jihadister

Terrorgruppen Al-Shabab låg bakom 266 dödsfall i Somalia och Kenya.

Sammantaget var det 146 poliser som dödades i de olika länderna, varav 95 stycken i Afghanistan. Jihadisterna själva dödades också, 935 jihadister dödades i sammandrabbningar eller genom självmordsbomber.

De dödligaste länderna och grupperna i november 2014:

Irak: 1.770 döda

Nigeria: 786 döda

Afghanistan: 782 döda

Syrien: 693 döda

Jemen: 410 döda

Somalia: 216 döda

Pakistan: 212 döda

Filippinerna: 50 döda

Kenya: 50 döda

Libyen: 39 döda

Kamerun: 15 döda

Indien: 13 döda

Egypten: 5 döda

Niger: 1 död

De dödligaste grupperna:

Islamiska staten (IS)

Boko Haram

Talibaner

al-Qaida på Arabiska halvön

al-Shabab

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet