Tio dog i laviner i Alperna

Uppdaterad
Publicerad

Minst tio skidåkare har förolyckades i laviner i Alperna de senaste dagarna. Två svenskar drogs med i en lavin men lyckades gräva sig ur den.

Ännu en person har dött av en lavin i Alperna, vilket gör att sammanlagt tio personer har omkommit i snömassorna de senaste fyra dagarna.

Kvinnan avled i natt på sjukhuset. Hon var en av dem som i går kväll fastnade i ett snöskred på hög höjd vid Piz Vilan, Schweiz. Fyra av skidåkarna omkom och två fick allvarliga skador.

Lavinolyckor

En 31-årig man dog också när han åkte off-pist i Bernese Oberland och en 28-årig man omkom under lördagen i samma område. Vilken nationalitet de döda har är inte känt.

Ytterligare en person omkom i en lavin i Österrike, rapporterar den norska nyhetsbyrån NTB.

Svenskar grävde sig fram

Även två 35-åriga svenskar drabbades, när en annan skidåkare utlöste en lavin i österrikiska Obertauern. De blev delvis begravda men lyckades gräva fram sig själva, enligt ett pressmeddelande från den österrikiska polisen. Utrustningen förlorade de i snömassorna.

Experter varnar för en betydande lavinfara i Alperna, där det under de senaste dagarna fallit nysnö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lavinolyckor

Mer i ämnet