Sjukhuset attackerades i regionen Kordofan.

Sjukhus bombades avsiktligt i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Ett sjukhus som drivs av Läkare Utan Gränser har bombats i Sudan. Organisationen har nu tvingats avbryta verksamheten efter bombningen som man anser genomfördes med avsikt.

Sjukhuset, som ligger i Farandalla i Nubabergen i södra Kordofan, bombades under ett flygangrepp den 20 januari. Attacken genomfördes av det sudanesiska flygvapnet, enligt Läkare Utan Gränser med avsikt.

– Det råder inget tvivel om att bombningen var avsiktlig och riktad mot en civil sjukhusstruktur och att detta är en del av en strategi som handlar om att terrorisera befolkningen, säger Marc Van der Mullen, som är MSF:s landansvarig i Sudan.

Vid attacken, som genomfördes mitt på dagen, skadades en patient och en MSF-medarbetare.

Kluster av bomber

Enligt Läkare Utan Gränser fanns omkring 150 patienter och anställda på sjukhuset när ett militärt flygplan släppte ett kluster av 13 bomber. Två av bomberna slog ned mitt på sjukhusområdet, övriga utanför staketet. Även sjukhus byggnaden fick allvarliga skador.

– Med tanke på att ingen hann söka skydd och att vi hade över 100 patienter på sjukhuset hade vi tur att inte fler kom till skada. Alla är chockade och rädda för att det ska inträffa ytterligare attacker, säger  Marc Van der Mullen.

Bombades även 2004

Samma sjukhus bombades även i juni 2004. Även då var, enligt MSF, myndigheterna i huvudstaden Khartoum var medvetna om att organisationen arbetade på sjukhuset. Vid den attacken dog en patient och flera skadades och byggnaden fick allvarliga skador.

Liksom efter den senaste attacken fördömde Läkare Utan Gränser även då bombningen och krävde att medicinska strukturer respekteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.