Två palestinier tröstar varandra på ett sjukhus i Gaza efter att en anhörig dött. Foto: TT

”Sjukhusen i Gaza är överfulla”

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att konflikten trappas upp växer lidandet bland invånarna i Gaza. SVT:s utsända rapporterar om överfulla sjukhus på kustremsan. – Det kommer in väldigt många allvarliga fall, säger Anna Sjöblom från Läkare utan gränser.

Återigen rapporteras om en våldsam natt i Gaza. 630 palestinier, främst civila, och ett 30-tal israeler uppges ha dödats i konflikten som nu är inne på sin tredje vecka, rapporter Reuters.

Enligt SVT:s utsända som i går lämnade kustremsan är det väldigt många civila som har skadats, förlorat sina hem och dödats. Sjukhusen är nu överfulla med skadade människor, och familjer står utanför och gråter och letar efter sina anhöriga.

Konflikten i Gaza 2014

”Många allvarliga fall”

Läkare utan gränser har ett kirurgiskt team på plats i Gaza. Enligt Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare vid hjälporganisationen, jobbar deras team dygnet runt.

– När bombningarna upphör kommer det in väldigt många civila samtidigt. Många fall är mycket allvarliga. Hälften av de som kommer in till akutrummet som är allvarligt skadade dör inom loppet av några minuter, säger Anna Sjöblom.

Den oroliga situationen försvårar och begränsar sjukvården till skadade i Gaza.

– Det är svårt för humanitära arbetare att röra sig, svårt att få in material till sjukhusen och allra svårast är det för civilbefolkningen som ibland inte kan nå sjukhusen, säger Anna Sjöblom till SVT.

”Merparten stödjer militära insatsen”

Enligt SVT:s reporter Marie Nordstrand, på plats i Jerusalem har det varit relativt lugn natt där, men i södra Israel har det gått flera missilalarm. Flera flygbolag, bland annat SAS, har ställt in all trafik till och från Israel sedan i tisdags.

Israelernas åsikt om landets militära offensiv i Gaza är delad.

– Merparten stödjer den här militära insatsen som man ser som en nödvändighet. Samtidigt finns det förstås människor som står för en politisk lösning och som absolut är emot det här kriget, säger Marie Nordstrand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet