Foto: TT

Sjukvårdskollapsen dödar fler än ebolan i Västafrika

Uppdaterad
Publicerad

Antalet operationer och sjukbesök har minskat dramatiskt i de eboladrabbade länderna i Västafrika. Orsakerna är rädsla för att bli smittade av ebola på sjukhus och vårdcentraler, men också att så många läkare och sjuksköterskor dött i ebola.

Det visar en färsk studie där den svenske läkaren och ebolaexperten Johan von Schreeb är medförfattare.

– Sannolikt har fler dött av de indirekta effekterna av ebolan än av själva viruset, säger han till SVT.

Ebolautbrott

Undersökningen genomfördes i Sierra Leone, ett av de tre drabbade länderna i Västafrika. Studien visar att antalet sjukbesök och operationer minskade med 70 procent efter ebolautbrottet. Mellan maj och årsskiftet har, enligt studien, 35.000 sjuka patienter inte fått någon vård alls i Sierra Leone.

Lättare åkommor blir allvarliga

Och allt talar för situationen är densamma i Liberia och Guinea. Värst drabbade är kvinnor med komplicerade förlossningar, patienter med ljumskbråck och malariasjuka barn; alla sjukdomar som var lätta att behandla före ebolautbrottet men som nu blivit dödliga åkommor.

– Bara i huvudstaden Freetown är två barnsjukhus med sammanlagt 1.000 vårdplatser stängda på grund av ebolaepidemin. Och det förvandlar malaria från en behandlingsbar sjukdom till en dödlig åkomma, säger von Schreeb.

Lång tid för analyssvar

För att patienterna ska återfå förtroendet för sjukhus och vårdcentraler måste de ebolasmittade lyftas ut ur den vanliga sjukvården. Därför står hoppet till ett nytt snabbtest som utvecklats av det amerikanska läkemedlelsföretaget BioFireDefense. I dag tar det flera timmar, inte sällan upp till ett dygn, innan ett säkert analyssvar kan ges. Men med det nya testet kan ebola säkert konstateras inom max en timme.

– Utamaningen är att göra testet tillgängligt i hela det drabbade området men också att få folk att lita på att det fungerar, säger von Schreeb.

Själva ebolaepidemin är fortfarande långt ifrån under kontroll. Men det internationella samfundets ansträngningar och lokalbefolkningens förändrade beteenden och stora engagemang börjar nu ge resultat. 

Flest smittade i storstäderna

I Liberia har antalet fall minskat från 140 fall per vecka i början av november till under tio en månad senare. I Guinea har antalet fall flukturerat mellan 75 och 150 per vecka under hösten och i Sierra Leone har den kraftiga ökningen av antalet rapporterade fall ändå börjat minska.

I början av novemeber rapporterades 520 fall per vecka, en månad senare omkring 330. 

I alla tre länderna är epidemin som värst i och omkring huvudstäderna Conakry, Freetown och Monrovia. I dag finns en överkapacitet av antalet sjukbäddar i förhållande till behovet. Men ebolaklinikerna är ojämnt fördelade och i vissa provinser är det fortfarande brist på sjukbäddar.

”Inget förkylningsvirus som kan drabba vem som helst”

Enligt Världshälsoorganisationens WHO:s senaste rapport fungerar smittspårningen allt bättre. Begravningarna av de som dött av ebola tas nu i allt större utsträckning om hand av utbildade begravningsteam.

I en rapport från den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC uppgavs att det gick 2,5 ebolasmittade på varje rapoorterat fall. Men en färsk studie från Yale universitetet visar att mörkertalet är mycket mindre: 1,2, det vill säga 20 orapporterade på varje hundra rapporterade fall. 

”Ebola smittar bara vid nära fysisk kontakt; i familjer, på sjukhus och vid begravningar. Det här är inget förkylningsvirus som kan drabba vem som helst på arbetsplatser, på bussar eller i offentliga byggnader”, säger doktor Jeffrey Townsend på Yale universitetet till New York Times.

Svårt att utrota viruset

Men även om ebolaepidemin inte fått den katastrofala utbredning som många fruktade, är det svårt att utrota viruset helt och hållet. De tre länderna har en sammanlagd befolkning på omkring 23 miljoner utspridda på ett stort område med dåliga vägar, en usel sjukvård och samhällsservice. Om viruset överlever i någon avlägsen del i något av de tre länderna finns en uppenbar risk för nya utbrott. 

– Just nu är folk oerhört trötta på alla restriktioner ebolan fört med sig, men om de sänker garden och beredskapen riskerar vi snabbt få nya utbrott, säger von Schreeb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet