Foto: SVT.

Slummen ska rustas med hjälp av dataspel

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av dataspelet Minecraft ska invånare i slumområdet Kibera få tycka till om hur området ska rustas upp.

Miljoner människor spelar spel runt om i världen. Slöseri med energi kan vissa tycka, men det finns faktiskt spel som kan bidra till förändra den verkliga världen till det bättre.

I ett nytt FN-projekt ska slumområden på 300 platser rustas upp och de som bor där ska få möjlighet att tycka till om vad som ska göras. Kibera, ett stort slumområde i Kenyas huvudstad Nairobi, är först ut.

Använder Minecraft

Det som är speciellt med projektet är att FN använder dataspelet Minecraft för att föra en dialog med invånarna.

– Då har vi ett verktyg som gör att vi bättre kan kommunicera med ungdomarna än med medelålders ingenjörer, som ju brukar vara de som bestämmer, säger Thomas Melin på UN-Habitat i Nairobi.

Svensk utvecklare

Minecraft är ett dataspel som spelas av miljontals människor runt om i världen. Spelet utvecklat av det svenska företaget Mojang.

I spelet har en modell gjorts av platsen i Kibera som sedan ska byggas om. Invånare på plats har sedan fått komma med egna förslag med hjälp av workshops i Minecraft.

– Det tar fram bilderna och det är lättare att se hur slutresultatet blir, säger lokalinvånaren Josphat Oyamo, som varit med och haft synpunkter på området.

Igång i maj

Mojang ställer inte bara upp med själva spelet utan är också huvudfinansiär i projektet. De går in med egna pengar men har också anordnat en insamling på en spelgala som fick in över 3 miljoner kronor.

I maj är det tänkt att bygget ska börja.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.