Foto: Skärmdump/Djurrättsorganisation Peta

Skakande film på kinesisk hundslakt

Uppdaterad
Publicerad

Fullkomligt vidriga bilder om hur hundslakt går till i Kina sprids nu av världens största djurrättsorganisation Peta.

– Det här är kanske den värsta video du kommer att se, varnar speakerrösten före de knappa två minuterna som enligt Peta speglar kinesisk hundläderindustri.

Miljön är en innergård. Genom en dörr slängs hund efter hund in. En man slår dem över huvudet med en grov träpåle. Vissa djur stupar direkt. Andra får gnyende ta emot flera kraftiga slag.

De hamnar i en hög varifrån nästa man tar upp de klubbade hundarna och skär upp struparna på dem, inför ögonen på väntande offer. Sedan till nästa hög. Ännu tycks några leva. Pälsar dras av.

Ett blodbad

Sekvenserna visar män stående i blod, knivar i arbete, blodfyllda kar och slaktkrokar. Bilderna skriker ut ohygien.

Slaktfilmen är tagen av Peta asiatiska undersökande gren med syfte att visa vad som kan ligga bakom skinn- och lädervaror, till exempel handskar och bälten som Kina exporterar jorden runt.

En av slaktarna berättade för filmarna att vid den här anläggningen – någonstans i Jiangsu-provinsen i östra Kina – klubbas och skinnas 100-200 hundar per dag. Fast vid filmtillfället passerade runt 300 hundar. Enligt Peta fångas hundarna på gatorna.

Kanske här

Att filmen är autentisk har Petas Londonkontor bekräftat för Cecilia Mille, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt. I sitt jobb är hon härdad av påminnande avslöjanden, men den här filmen visar bland de värsta råheter hon sett.

– Återigen visar det sig vilka grymheter som ligger bakom produkter som i princip kan säljas i vilken affär som helst, säger hon till TT.

– Det är mycket möjligt att sådana lädervaror säljs i Sverige också, utan någon särskild märkning.

Såväl Peta som Djurens Rätt ber folk att inte köpa skinn- och lädervaror. Enligt Cecilia Mille vill den svenska detaljhandeln få fram en certifiering så att man kan garantera vilket djur som använts till skinn- eller lädervaran.

PETA

People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) är världens största djurrättsorganisation  med runt tre miljoner medlemmar.

PETA kämpar mot pälsdjursuppfödning, köttindustrin, djurförsök, djur inom olika typer av underhållning, samt all annan typ av djuranvändning som organisationen ser som utnyttjande och dödande av djur.

Nu har PETA publicerat en video som avslöjar hur hundslakt kan gå till i Kina.

OBS! Videon innehåller mycket starka bilder och känsliga tittare varnas för att titta på klippet.

Här kan du se PETAs video.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.