Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg inför dagens möte med medlemsländernas försvarsministrar i Bryssel. Foto: TT

Skärpt läge när Nato trappar upp

Uppdaterad
Publicerad

Nato utökar sina snabbinsatsstyrkor och förstärker närvaron i östra Europa genom att upprätta små kommandocentraler som är beredda att agera vid eventuella hot från Ryssland. – Det förstärker bara Rysslands bild av Nato som en huvudfiende, säger Gudrun Persson, säkerhetspolitisk analytiker.

Beslutet kommer att tas under dagens möte i Bryssel mellan medlemsländernas försvarsministrar. Dessutom kommer en ny snabbstyrka att inrättas och ett högkvarter sättas upp i Polen.

Nato förstärker sina styrkor

Nato:s tidigare snabbinsatsstyrka ska utökas från dagens 13.000 till 30.000 personer. Dessutom inrättas en särskild spjutspetsstyrka med 5.000 soldater som mycket snabbt ska kunna placeras i ett krisområde.

Krimkonflikten

– Det är en mycket kritisk tidpunkt för Europas säkerhet, sa Nato-chefen Jens Stoltenberg inför dagens möte. 

– I Ukraina förvärras våldet och Ryssland fortsätter att strunta i internationella regler och stöder separatisterna med vapen. Samtidiigt ökar extremism och våld i Nordafrika och Mellanöstern och Nato måste förbättra sin förmåga att svara på detta, sa Nato-chefen Jens Stoltenberg.

”Första sju Natoflaggorna i östra Europa”

Enligt USA:s Nato-ambassadör Douglas Lute ska alliansens flagga hissas över det polska högkvarteret och sex mindre kommandocentraler i Polen, Rumänien, Bulgarien samt de tre baltiska staterna;

– Det kommer att vara de första sju Natoflaggorna i östra Europa, sade han vid en presskonferens.

Dagens möte hålls samtidigt som spänningen mellan väst och Ryssland är historiskt hög med anledning av konflikten i Ukraina där pro-ryska separatister strider mot ukrainska regeringsstyrkor. Separatisterna har utropat en egen statsbildning i östra Ukraina.

Kan få konsekvenser

Och det spända läget kommer att få konsekvenser i Östersjöområdet i form av rysk närvaro, säger Gudrun Persson vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och kallar det för en uppåtgående spiral.

– Det är ett skärpt läge och vi i Sverige drabbas av det vare sig vi vill eller inte, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet