Foto: Scanpix

Sked i trosorna räddar från ofrivilliga äktenskap

Uppdaterad
Publicerad

En brittisk aktivistgrupp som arbetar mot tvångsäktenskap har kommit på ett sätt att rädda flickor från att mot sin vilja föras till utlandet och giftas bort.

Det är den brittiska aktivistgruppen Karma Nirvana som kommit på tricket att lägga en sked i trosorna.

Skeden gör att larmet i säkerhetskontrollen på flygplatsen går och eftersom metallföremålet finns nära underlivet tas flickan till ett enskilt rum för att kontrolleras närmare.

Samarbetar med flygplatser

Då kommer hon bort från sina övervakande föräldrar eller släktingar och kan berätta vad det är som håller på att hända. Flickan kan sedan eskorteras ut från flygplatsen utan att familjen ser det, och sedan få hjälp om hon vill, skriver yle.fi.

Aktivistgruppen, som arbetar mot tvångsäktenskap och hedersrelaterat våld, sprider tipset och de samarbetar även med stora flygplatser som Heathrow, Liverpool och Glasgow för att de som arbetar på flygplatsen ska kunna känna igen situationer då en flicka håller på att föras iväg mot hennes vilja.

Sker under sommarlov

Nästan 6.000 brittiska tonårsflickor har i år hört av sig till organisationen, då de befarar att deras föräldrar tänker gifta bort dem i länder som Pakistan, Bangladesh och Indien.

Dessa typer av resor kamoufleras ofta som en semesterresa och samtalen kommer ofta i samband med skolornas sommarlov, eftersom att det då är lättare att föra bort en elev utan att det märks i skolan, enligt yle.fi.

Förra veckan varnade regeringen i Storbritannien för att ”alarmerande antal” flickor förs ut från landet just i augusti, och uppmanade lärare, läkare och flygplatspersonal att vara på sin vakt.

14 svenska fall

Förra året hade det brittiska utrikesministeriets specialenhet som arbetar med tvångsäktenskap i utlandet närmare 1.500 fall, men enligt tjänstemän är detta bara toppen av ett isberg.

Under år 2011 räknade det svenska Utrikesdepartementet till 14 anmälda ärenden där det antingen fanns ett uttryckligt hot om tvångsgifte eller att ett tvångsäktenskap verkställts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.