Foto: TT

Skola i Peshawar öppnar efter massakern

Uppdaterad
Publicerad

I dag återvände de överlevande eleverna för nya lektioner i skolan i Peshawar, Pakistan. Det har bara gått några veckor sedan runt 150 av deras kamrater och lärare sköts ihjäl i skolans korridorer.

16-årige Shahrukh Khan, som sköts i båda benen, vittnade om det svåra i att återvända.

– Jag förlorade 30 av mina vänner, hur ska jag sitta i en tom klass, hur ska jag titta på de tomma bänkarna? frågar han sig enligt nyhetsbyrån AFP.

Skolmassaker i Pakistan

De flesta skolor i Pakistan har haft extra långt vinterlov till följd av attacken. Över hela landet har säkerheten höjts, med fler vakter, höjda murar och metalldetektorer vid portarna. I dag hålls en ceremoni till minne av de döda, på tisdag hålls de första ordinarie lektionerna.

Mamman dog – sonen skadades

För Abid Ali Shah var det särskilt tungt att göra sina söner redo för skolan, något som hans fru brukade göra. Hon var lärare på skolan och dödades i massakern. Den yngste sonen blev skjuten i huvudet, men överlevde eftersom gärningsmännen trodde att han var död.

– Tomheten i mitt liv blir bara större och större. Jag saknar min fru, säger Shah till AFP.

Han berättar att han velat flytta sönerna till en annan skola, men beslutat att stanna kvar för att de inte ska missa vårens examinationer.

17-årige Sitwat Ali Shah berättar att när hans yngre bror föll i gråt under morgonens förberedelser, gjorde han det själv också. Båda bröderna vaknar ofta upp med mardrömmar, och gråter på nätterna av saknad efter sin mamma.

– De som har gjort det här mot oss är omänskliga, säger han. Ändå vill han tillbaka till skolan, och utbilda sig till flygkapten. 

Hämnd för civila attacker

Runt 150 människor dödades när talibanrörelsen TTP den 16 december 2014 stormade Army Public School, en inrättning där bland andra barn till militärer går. Minst 134 av offren var barn.

Talibanerna angav det ”urskillningslösa dödandet av civila” som motiv till attacken.

Efter massakern har Pakistans underrättelsetjänst genomfört en rad tillslag, avrättningar och gripanden. Regeringen i Islamabad har gett militären klartecken att genomföra massiva offensiver och avrättningar. Hundratals personer har dödats i olika räder mot misstänkta talibaner.

Sex män, dömda för terrorbrott, har hängts, sedan ett förbud mot verkställandet av dödsstraff hävts.

Över 500 terrordömda ska avrättas den närmaste tiden.

– Vi befinner oss i ett krigstillstånd, sade inrikesminister Chaudhry Nisar Ali Khan, nyligen enligt The Express Tribune.

”De här barnen är också mina barn”

Läraren Andleeb Aftab förlorade sin son Huzaifa i attacken. I dag kom hon svartklädd till skolan, den plats där hon sista gången såg sin son i livet. Hon säger att hon föredrar att fortsätta jobba mot att  sitta hemma och sörja.

– Jag är här eftersom de här barnen också är mina barn. Jag ska fullfölja min sons drömmar och de drömmar jag hade för honom genom att utbilda andra barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmassaker i Pakistan

Mer i ämnet