15-åriga Yuvadee fick en plats på Yaowawit-skolan sedan hennes by spolats bort av tsunamin Foto: Pablo Torres/SVT

Skolan gav barnen en ny chans efter tsunamin

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i den fuktiga djungeln, men ändå inte särskilt långt från Khao Laks stränder, har många av de thailändska barn som drabbades hårt av tsunamin fått en ny chans. – Jag har det bättre än jag hade det innan tsunamin, säger Sumin.

Skolan som heter Yaowawit började att byggas när bråten fortfarande fyllde stränderna i Thailand för 10 år sedan.

När SVT Nyheter besöker skolan är det engelska på schemat.

Tio år efter flodvågskatastrofen

– Min familj är fiskare och hela vår by spolades bort för 10 år sedan. Att få komma hit har varit fantastiskt för mig, berättar Yuvadee.

Hon var bara fem år när flodvågskatastrofen drabbade Thailand och Khao Lak – men hon minns fortfarande hur hon sprang för sitt liv. I dag är Yuvadee en av 180 elever som bor, äter och studerar på skolan, som byggdes av en tysk biståndsorganisation kort efter tsunamin.

Vill hjälpa barnen på lång sikt

Målsättningen är att hjälpa barnen på lång sikt.

– Vi är barnens familj men vi ställer också krav. Det har gått fantastiskt bra för många av våra elever, säger läraren Kanyaphak Bunkaeo.

Skolan har genom åren hjälpt många thailändska barn som förlorade sina föräldrar efter tsunamin, i dag finns det fyra elever som kom hit direkt efter katastrofen.

Många tusen thailändare lever fortfarande dagligen med konsekvenserna efter flodvågen. Fler än 8.000 thailändare dog, men det var barnen som drabbades allra hårdast när familjerna förlorade hus, arbeten och de små investeringar som kanske fanns.

– Barnen gråter sällan, men ibland blir de rädda när vädret snabbt växlar och blir dåligt. Då kan tsunamin komma på tal. Annars inte, säger Kanyaphak Bunkaeo.

”Har haft tur”

Skolan strävar efter att vara självförsörjande.

I den bördiga dalen odlas sallad, bönor och rotfrukter, men det är utbildningen som står i centrum.

– Jag har det bättre än jag hade det innan tsunamin. Jag har haft tur, menar Sumin, som snart går ut gymnasiet.

Ingen i hennes familj har tidigare fått en så lång och ordentlig utbildning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tio år efter flodvågskatastrofen

Mer i ämnet