Sköterska kan ha blivit ebolafri

Uppdaterad
Publicerad

Den spanska sköterskan Teresa Romero har tillfrisknat från ebola, visar den första analysen av de prover som togs på henne på söndagen. Men samtidigt är kampen mot ebola desperat och EU pressas att göra mer.

Om en andra analys kan bekräfta att Romero inte har ebolaviruset kvar i kroppen kan hon friskförklaras, skriver El País. Romero var den första som smittades av ebola utanför Afrika. Hon smittades när hon vårdade en spansk missionär som fått viruset i Västafrika, men flugits hem för vård. För en stund såg hennes tillstånd ut att gå åt fel håll, men den senaste veckan vände kampen.

Det större slaget mot det dödliga viruset är dock inte lika segervisst. Europeiska utrikesministrar samlas på måndag för att diskutera krisen.

Ebolautbrott

Inför mötet har hjälporganisationen Oxfam – som arbetar i de svårt drabbade länderna Liberia och Sierra Leone – vädjat om fler soldater och medicinsk personal samt utökad finansiering. Organisationens ordförande Mark Goldring varnar för att ebola kan bli vår generations ”definitiva humanitära kris”, skriver AFP.

En EU-diplomat säger sig hoppas på en skjuts i EU:s kamp mot det dödliga viruset.

– Det finns en verklig känsla av att vi befinner oss vid en vändpunkt och att vi kan få grepp om det nu . . . Om vi kan hantera det i länderna (i Västafrika), slipper vi hantera det hemma.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet