Foto: TT. Grafik: SVT.

Skottlossning i Kanadas huvudstad Ottawa

Uppdaterad
Publicerad

Kaos uppstod i det kandensiska parlamentet då skottlossning utbröt vid byggnaden under onsdagen. En soldat sköts till döds och en gärningsman dödades i skottväxling inne i parlamentet.

Det är ännu oklart exakt hur många gärningsmän det handlar om men enligt CNN ska kanadensisk polis ha meddelat att det handlar om två till tre skyttar.

– Vi letar efter misstänkta just nu, så vi vet inte om det är en misstänkt eller flera, säger Marc Soucy vid Ottawapolisen till Reuters.

Skottlossning i Kanada

Två personer, förutom den avlidne soldaten, fördes till sjukhus. Tillståndet för dem uppges vara stabilt.

Vittne såg soldaten skjutas

Skottlossningen inleddes vid krigsminnesmärket National War Memorial, nära parlamentet, 9.52 lokal tid, strax före klockan 16 svensk tid.

En kanadensisk soldat sköts och avled senare på sjukhuset. Ett vittne såg när soldaten, som stod hedersvakt vid krigsmonumentet National War Memorial, sköts ner.

– Jag tittade ut genom fönstret och såg en skytt, klädd i svart med sjalett över näsa, mun och huvud, skjuta vakten två gånger. När vakten föll till marken höjde skytten geväret i triumf, berättar vittnet för AP.

Gärningsman nära premiärministern

En man sågs sedan springa mot parlamentet, men det är oklart om det är samma man som tidigare sköt soldaten.

Den kanadensiska premiärministern Stephen Harper satt i ett möte med flera andra medlemmar i sitt parti i ett rum i parlamentet när en gärningsman bröt sig in i byggnaden.

Gärningsmannen ska beväpnad ha sprungit rakt förbi dörren där premiärministern befann sig, säger en regeringsmedlem till nyhetsbyrån Reuters.

– Vi hörde en hög smäll, följt av skottlossning. Det var uppenbart att det skedde precis utanför vår dörr, sade regeringsmedlemmen.

Premiärminister Stephen Harper lämnade parlamentet och uppges befinna sig i säkerhet, skriver flera nyhetsbyråer.

Stolar som barrikad

Ministern Tony Clement twittrade att minst 30 skott hördes inne i byggnaden, där konservativa och liberala parlamentsledamöter höll sina möten.

Ett foto, taget av en kanandensisk journalist på plats i parlamentet, visar hur människor barrikaderat sig bakom en dörr framför vilken de staplats stolar.

Uppgifter kom också om skottlossning i ett köpcenter nära parlamentet, dessa uppgifter tillbakavisades senare av kanadensisk polis.

Boende i centrala Ottawa har uppmanas av polis att hålla sig borta från fönster och tak, rapporterar det amerikanska tv-bolaget NBC.

Baser i Kanada stängs

Kanada har höjt sin terrorberedskap och det har tidigare rapporterats om att kanadensiska myndigheter oroat sig för kniv- och skjutvapenattacker, som kan vara inspirerade av terrorgruppen IS.

Skottlossningarna inträffar bara två dagar efter att en man som just konverterat till islam och blivit övertygad islamist kört på två kanadensiska soldater nära Montreal. En av soldaterna dog i går, den andre skadades svårt.

Gärningsmannen sköts ihjäl efter en flera timmar lång polisjakt.

Kanadas militär har stängt samtliga sina baser runt om i landet efter dådet mot de två soldaterna i måndags, uppger CBC. Kanadensiska soldater uppmanas också att inte bära uniform om man inte har några militära uppdrag.

Svenska ambassaden stängd

Den svenska ambassaden har nu stängts ”tills vidare” på grund av säkerhetsskäl, skriver personalen på Twitter.

För nödfall hålls dock ett telefonnummer öppet.

Fakta: Ottawa

  • Ottawa, huvudstad i Kanada, grundades 1827 och har både fransk- och engelsktalande befolkning.
  • Staden har 879 000 invånare, i hela storstadsområdet 1,2 miljoner invånare.
  • Ottawa ligger vid floden Ottawa i provinsen Ontario.
  • Största arbetsgivare är den federala regeringen.
  • I staden finns bland annat två stora lärosäten: University of Ottawa och Carleton University.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning i Kanada

Mer i ämnet