Stor brand i skyskrapa i Dubai

Uppdaterad
Publicerad

Branden bröt ut vid tvåtiden lokal tid (klockan 23 svensk tid) och efter knappt tre timmar var den under kontroll enligt Dubais räddningstjänst. Många ska ha fått rökskador men ingen människa miste livet följd av den dramatiska branden, enligt emiratets hälsovårdsmyndigheter.

Den brand som under natten rasat i skyskrapan ”The Torch” i Dubai är nu släckt. Det är oklart vad som orsakade den dramatiska branden som startade vid tvåtiden på natten lokal tid.

Han Lie, som bor med sin man och hund på 83 våningen väcktes i natt av brandlarmet.

– Först trodde vi det var en övning, men sedan började vår yorkshire terrier yla, och det gör han aldrig, så då förstod vi att något var fel och att vi behövde ta oss därifrån, berättar hon till SVT Nyheter.

De började då ta sig ner för de 83 trapporna, tillsammans med de tusentals residenter som bor i ”The Torch”.

– När vi kom till de lägre våningarna blev det väldigt trångt i trappan. En äldre kvinna satte sig ned på trappan och sa att hon inte orkade mer, att vi skulle lämna henne där. Men alla tycks ha kommit ut till slut, berättar Han Lie.

”Folk sprang runt i panik”

Hon berättar att branden startade på 51 våningen och flammorna ska ha nått ändå upp till den 79:e våningen. En kraftig sandstorm i området ska ha förvärrat läget och vinden gjorde att branden hoppade mellan våningarna och slickade husfasaden. Ett vittne berättade att det såg ut ”som när Titanic gick under”.

Väl ute på gatan utbröt den riktiga paniken för de boende.

– Bitar av huset föll ned på gatan och det var glas överallt. Folk sprang runt i panik och skrek efter sina familjer. En kvinna hittade inte sin baby och det var väldigt läskigt att se hur paniken spred sig.

Så småningom fick de evakuerade komma in i närliggande skyskrapor.

Skulle vilja flytta

Branden upptäcktes av Han Lies systerson Colin, som jobbade några kvarter därifrån. Han larmade räddningstjänst strax före två lokal tid.

”The Torch” som stod färdig 2011 är 352 meter hög, har 86 våningsplan och räknas som ett av världens högsta bostadshus med 676 lägenheter.

Han Lie säger att hon kommer att överväga att flytta därifrån.

– När vi flyttade in var jag väldigt orolig för bränder och evakueringsmöjligheter, men efter ett tag går rädslan över. Jag kanske kommer vilja flytta, men går nog inte. Det bor tusentals människor här, alla kan inte flytta efter branden. Jag kan ändå trösta mig med att från 83 våningen kunde vi ta oss ända ner utan att skadas, räddningsarbetet sköttes så bra, säger Han Lie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.