24-årige James Holmes som studerar neurovetenskap vid universitetet i Colorado misstänks för massmordet på biografen i Aurora. Foto: University of Colorado / Scanpix

Gripne skytten – en ostraffad medicinstudent

Uppdaterad
Publicerad

Den man som gripits för massakern är enligt polisen den 24-årige James Holmes som studerade neurovetenskap på universitetet. Enligt polisen agerade skytten helt på egen hand, och han är inte tidigare straffad.

Denverpolisen bekräftade på fredagen att den man som gripits misstänkt för skjutningen på Batman-premiären är den 24-årige James Holmes.

Informationen om den misstänkte gärningsmannen James Holmes är fortfarande osäker, men enligt 9news.com har han inte dömts för något allvarligt brott, utan endast fått en fortkörningsbot. Han ska inte heller ha någon koppling till någon terrororganisation.

Massmord i Aurora 2012

Gav upp sina vapen

James Holmes bor i Auroraområdet och greps kort efter skjutningen på parkeringsplatsen utanför biografen. Han var då beväpnad med ett gevär och två pistoler, och bar en skottsäker väst och en gasmask. Själva gripandet gick lugnt till och Holmes ska inte ha skjutit mot polisen utan gav upp sina vapen direkt.

Innan Holmes flyttade till Denver bodde han i San Diego och gick på Westview High School, där han tog examen 2006. 2010 tog han examen i neurovetenskap på University of California Riverside. Han ska sedan ha flyttat till Denver och där fortsatt studera neurovetenskap på University of Colorado men var på väg att hoppa av utbildningen, skriver abc.com.

Enligt vittnesuppgifter till 9news.com så ska han varit något av en ensamvarg. En dörrvakt på en krog nära James Holmes hem beskrev hur Holmes brukade komma till krogen men att han alltid var ensam.

En annan student som bodde granne med Holmes beskriver också honom som tillbakadragen.

–Ingen kände honom. Ingen, säger studenten som bara vill kallas Ben till Denver post.

Holmes hem minerat

Vid gripandet uppgav Holmes att det skulle finnas sprängämnen i hans lägenhet. Under flera timmar har polisens tekniker stått utanför mannen lägenhet och strax innan 17 svensk tid meddelade polischef Dan Oates att lägenheten var minerad.

–Vi försöker hitta ett sätt att desarmera de olika fällor som finns här. Vi har evakuerat fem byggnader och vi vet inte hur länge vi kommer vara här, sa Dan Oates till 9news.com.

Enligt Dan Oates så fanns flera olika fällor med brandfarligt material runt om i mannens lägenhet som ligger på den tredje våningen i en lägenhetsbyggnad.

Polisen tror att Holmes agerade som ensam gärningsman, men i nuläget finns ingen information om hans motiv.

”Vi klättrade ut ur salongen”

Enligt ett vittne i tv-kanalen 9news.com skulle filmen precis ha börjat. Mitt i en våldsam scen ska en person, som enligt polisen uppges ha varit James Holmes, ha kastat in en behållare med någon sorts gas.

–Sen såg vi en man klädd helt i svart med ett gevär. Vi kastade oss ned på marken och klättrade över varandra och tog oss ut till utgången. Vi såg en kvinna bli nedtrampad när alla flydde från skottlossningen, berättade två vittnen för 9news.com.

I skjutningen dödades 12 personer och runt 50 personer skadades, den yngsta ett tre månader gammalt spädbarn.

Fakta

Fakta: Dödsskjutningar i USA

  •  Dödsskjutningen i Aurora, en förort till staden Denver i delstaten Colorado, var den blodigaste i sitt slag i USA sedan april 2007. Då dödades 32 personer och 15 skadades på ett universitet i delstaten Virginia. Den 23-årige gärningsmannen, som uppgavs ha varit psykiskt sjuk, tog sedan sitt eget liv.
  • I april i år sköts sju människor ihjäl på Oikos-universitetet i Kalifornien. Gärningsmannen greps, men nekade till morden.
  • I februari 2008 dödades fem personer på Northern Illinois University nära Chicago. Gärningsmannen tog sedan sitt eget liv.
  • Den mest ökända händelsen av samma slag inträffade på Columbine High School i Littleton i Colorado i april 1999 då två unga män dödade tolv skolkamrater och en lärare, för att sedan begå självmord.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massmord i Aurora 2012

Mer i ämnet