Shiitisk milisman vid en postering utanför Amerli. Foto: TT

Slaget om Amerli har inletts i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Irakiska säkerhetsstyrkor inleder en omfattande operation tillsammans med shiitiska milismän i syfte att bryta belägringen av staden Amerli i norra Irak, uppger militärkällor.

Tusentals milismän attackerar staden från norr, medan de irakiska styrkorna avancerar söderifrån.

– Om operationen misslyckas befaras det kunna leda till ännu mer sekteristiskt våld, säger al-Jaziras korrespondent Jane Arraf i en kommentar.

Amerli har belägrats av extremistgruppen IS i två månaders tid. De cirka 12.000 invånarna, varav merparten är turkmenska shiamuslimer, lider brist på mat och vatten. Iraks FN-ambassadör Nickolaj Mladenov har varnat för att invånarna står inför en massaker om de inte undsätts. De är i fara både på grund av sin tro och för att de har gjort motstånd mot IS.

Samtidigt uppger Pentagon att USA fortsätter med luftangrepp mot IS-positioner nära Mosuldammen i norra Irak. USA:s Centralkommando ska nu ha genomfört 115 flygattacker i landet under augusti månad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.