Rekordhög strålning vid Fukushima

Uppdaterad
Publicerad

De högsta strålningsnivåerna sedan olyckan 2011 har uppmätts i grundvattnet vid det havererade kärnkraftsverket i Japan.

Prover från en brunn som ligger nära en tank som i augusti läckte 300 ton förorenat vatten visar på de högsta nivåerna sedan olyckan inträffade i mars 2011, uppger anläggningens ägare Tepco.

– Andra brunnar visar inte på lika höga nivåer. Vi måste vidta extra åtgärder för området runt denna brunn, säger Tepcos talesman Masayuki Ono.

De senaste veckornas kraftiga regn kan ha bidragit till att radioaktivt vatten och jord spridits ner i jordlagren. Enligt Ono kommer Tepco att fortsätta att sanera området.

Sedan haveriet 2011 sker ett ständigt läckage från anläggningen till havet.

Det största utsläppet av radioaktivitet direkt ut i havet som någonsin skett i mänsklighetens historia skedde de första veckorna under olyckan i Fukushima 2011

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.