Snart dags för genmodifierad lax?

Uppdaterad
Publicerad

En lax som växer dubbelt så fort som vanlig Atlantlax kan bli världens första genetiskt modifierade djur som officiellt förklaras säker för människor att äta.

USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA har efter flera års utredande kommit fram till att det inte finns några vetenskapliga belägg för att fisken utgör någon större fara för människors hälsa eller miljön, skriver The Independent på nätet.

Därmed har ett av de sista hindren undanröjts för att laxen kan serveras på amerikanska julbord nästa år, enligt tidningen.

Enligt The Independent kan de amerikanska myndigheternas beslut bana vägen för att laxen också kan hamna på tallrikar i Europa.

Kontroversiellt ämne

Genmodifierad mat är ett kontroversiellt ämne för många. Förespråkarna menar att genetiskt modifierade, grödor och djur är en förutsättning för att klara livsmedelsförsörjningen i en tid då jordens befolkning ökar.

Kritikerna menar å andra sidan att genmodifierade grödor och djur innebär en hälsofara för jorden och dess invånare.

Den modifierade fisken, som av skeptikerna döpts till ”Frankenfish” kommer att odlas i USA. Skeptikerna menar att genmodifierade laxar som rymmer från fiskodlingarna kan befruktas med vanliga atlantlaxar och på så sätt skada de naturliga djurens genuppsättningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.