Foto: Scanpix

Snökaos i Peru – minst två döda

Uppdaterad
Publicerad

Den peruanska regeringen har utlyst undantagstillstånd i nio regioner efter en tid av kraftiga snöfall och ovanligt kallt väder, rapporterar BBC.

Enligt uppgifter till BBC har minst två personer dött och omkring 33.000 drabbats av snöovädret som myndigheter kallar för det värsta på ett decennium. För djuren har köldknäppen varit än värre – tiotusentals lamor, alpackor, nötkreatur och får har dött i kylan.

Enligt Sky News har över en meter snö fallit i regionen Carabaya och enligt prognosmakare är mer vinter på väg. Meteorologer uppger till BBC att det handlar om kyla som dragit in över landet från Antarktis.

Försöker rädda djuren

Djuren är en enormt viktig del i många peruaners liv. I flera av de regioner som drabbats av snön försörjer sig de flesta huvudsakligen på att föda upp alpackor och lamor. När ovädret nu tar tiotusentals djurliv ställer det även till stora problem för befolkningen.

– Vi skänker 5.000 höbalar som har distribuerats i olika distrikt. Vi ger dem även vitaminer, 12.000 doser till alpackorna, säger en regeringstjänsteman som arbetar i Carabaya-provinsen, till Sky News.

Utlyser två månaders undantagstillstånd

Landets president ska nu ha begett sig till ett av de värst drabbade områdena för att övervaka katastrofhjälpen. Undantagstillståndet gäller nio regioner och kommer att vara i 60 dagar.

Även grannländerna Bolivia och Paraguay har nåtts av köldfronten, sammanlagt fem personer rapporteras ha dött enligt BBC.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.