Journalisten Glenn Greenwald, (t.h) och hans partner David Miranda. Foto: Scanpix

Snowden-journalists make gripen

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska myndigheter förhörde under nio timmar maken till journalisten Glenn Greenwald, som först skrev om den nu spionmisstänkte Edward Snowden.

David Miranda, som är brasiliansk medborgare, greps med hänvisning till antiterrorlagen på Heathrowflygplatsen i London i går. Han släpptes efter förhören utan att anklagas för något.

Londonpolisen bekräftar gripandet

David Miranda passerade Heathrow på väg hem till Rio de Janeiro från Berlin när han greps.

USA:s avlyssning

Myndigheterna konfiskerade hans mobiltelefon, bärbara dator, kamera, datorminne och dvd-filmer, skriver The Guardian som först publicerade Greenwalds artiklar om dokumenten.

Brasilien protesterar

Brasiliens regering har protesterat mot gripandet och är ”djupt oroad” över de brittiska myndigheternas agerande.

I ett uttalande säger brasilianska utrikesdepartementet att ambassaden kontaktade britterna innan Miranda släpptes och att Brasilien kommer att kräva en förklaring av USA av det som hänt.

I The Guardian skriver Greenwald att han på söndagsmorgonen fick ett samtal från någon som inte uppgav sitt namn men sade sig tillhöra säkerhetstjänsten på flygplatsen.

Ingen advokat

”Han sade att de hade rätt att hålla kvar David i upp till nio timmar och sedan gripa och åtala honom eller be domstolen om mer tid”, skriver Greenwald

”Han sade också att David inte hade rätt att ha någon advokat närvarande och att inte jag heller fick tala med honom”.

Enligt Greenwald utfrågades Miranda om journalisternas rapportering om de hemliga dokumenten.

Även Amnesty protesterar mot gripandet och anser att lagen missbrukats och att Miranda helt klart är ”offer för en oförsvarlig hämndtaktik”.

Stannar i Ryssland

Den spionerimisstänkte Snowden var anställd hos en underentreprenör till den amerikanska säkerhetstjänsten NSA. Han lämnade information om USA:s övervakning av telefon- och datatrafik till Greenwald.

När han trädde fram som källa i juni var han i Hongkong, men gav sig iväg därifrån efter ett par veckor av rädsla att bli utlämnad till USA

Snowden har fått uppehållstillstånd i Ryssland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet