Allt fler exilsomalier återvänder till Mogodishu Foto: SVT

Somalier återvänder till ett säkrare Mogadishu

Uppdaterad
Publicerad

Somalier i förskingringen över hela världen börjar nu återvända till det krigshärjade landet när islamistorganisationen al-Shabab drivits bort från Mogadishu.

I Somalias huvudstad Mogadishu kan man numera höra göteborgska eller Oslomål på gatorna. Det är somalier som återvänt och alla har samma svar på frågan varför de kommit tillbaka: vi har längtat så länge och nu äntligen börjar det bli lugnt.

Fortfarande är det bara en mindre del av den stora somaliska diasporan runt om i världen som vågar sig tillbaka och långt ifrån alla stannar. Men av Sveriges 40.000 somalier har i dag ett hundratal etablerat sig i huvudstaden.

– Ett 70-tal jobbar med olika företag och resten inom regeringen, säger Abdi Durre, ordförande i Mogadishus handelskammare och med ett förflutet som miljöingenjör på kommundelen i Stockholmsförorten Skärholmen.

Al-Shabab har drivits bort

Al-Shabab har drivits bort från Mogadishu och även om alla säger att det finns motståndsceller kvar är det just nu säkrare i huvudstaden än på många år.

Och när somalier från London, Amsterdam, Stockholm och Minneapolis kommer hem, ökar efterfrågan på allt från mat och byggmaterial till samhällstjänster. Samhället mognar när diasporan återvänder.

Somalierna i diasporan har levt i ett själsligt och mentalt vakuum. Banden till hemlandet har under lång tid varit helt avslitna och det är först nu de kan återknyta till sin bakgrund och historia både fysiskt och själsligt.

Många flyktingar

Fortfarande finns nästan 1,4 miljoner internflyktingar och i närområdet en miljon flyktingar. Nu måste det internationella samfundet på allvar ta sig an uppgiften att skapa möjligheter för dem att återvända till de platser de flydde från, när kriget och torkan slog till för snart två år sedan.

Och nu när somalierna, som flydde för över 20 år sedan, äntligen börjar återvända, är det en stark signal till flyktingarna i och omkring Somalia, att det nu börjar bli dags att komma hem också för dem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.