Chris Beyrer, ordförande för aidskonferensen i Melbourne. Foto: TT

Sorg på aidskonferens efter flygkatastrofen

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 100 av dödsoffren i flygtragedin i Ukraina uppges ha varit på väg till världsaidskonferensen i Melbourne i Australien. Bland de döda är en känd aidsforskare och en talesperson för WHO.

Ledande aids-forskare och den förre presidenten för Internationella aidssällskapet, Joep Lange, tros ha varit ombord planet som kraschade under torsdagen i Ukraina. Organisationen bekräftar i ett uttalande ”att ett antal kollegor och vänner”, på väg till världsaidskonferensen i Melbourne, var ombord flight MH17.

Glenn Thomas, talesperson för Världshälsoorganisationen och Joep Lange, som forskat om hiv-viruset i 30 år, sörjs av kollegorna. När världsaidskonferensens ordförande Chris Beyrer nås av nyheten om att Lange funnits med på planet säger han till AP:

Krimkonflikten

– I så fall har hiv och aidsrörelsen förlorat en verklig storhet.

”En ledargestalt”

Lars-Olof Kallings, den första ordföranden för organisationen International Aids Society och anordnare av aidskonferensen, har själv arbetat med Joep Lange, bland annat med att anordna aidskonferenser. Uppgifterna om Langes bortgång var oväntade.

– Han har hållit på länge inom aidsfältet och gjort framstående insatser inom forskningen.

Han fortsätter:

– Det är nog främst som en ledargestalt som han har spelat roll för forskningen.

Tung stämning

Marielle Nakunzi, jurist på svenska RFSU, är på plats där konferensen ska inledas på söndag.

– Jag och min kollega flög samma rutt, säger hon.

Stämningen påverkas av flygkraschen; alla deltagare känner någon som kände någon på planet, enligt Nakunzi.

– Det råder stor sorg och förstämning, säger hon

– Vi är väldigt många som känner personer som är döda och som under många år har jobbat med de här forskarna och aktivisterna för att föra ödesfrågan aids och hiv framåt.

”Tar tid att ersätta”

– Det märks tydligt när man möter människor att det finns ett behov av att prata om det här, säger Marielle Nakunzi.

Än är det för tidigt att säga hur aktivisternas och forskarnas arbete påverkas av katastrofen.

– Det är klart att arbetet fortsätter och att andra driver det vidare. Men mycket av arbetet mot till exempel hiv och aids bedrivs av människor som brinner för sin sak. Varje ljus som slocknar tar tid att ersätta med ny kraft, säger hon.

– När det blir så här massivt som det ser ut att vara i det här sammanhanget så är det oerhört tragiskt.

Ovisshet inför konferens

Tusentals forskare och andra deltagare ska delta på konferensen som väntas hållas trots olyckan. En tryckt stämning följer dock med ovissheten kring vilka av deltagarna som än är vid liv.

– Vi har obekräftade uppgifter på att uppemot hundra personer var på väg hit, däribland framstående forskare och aktivister. Det är allt vi vet. Jag vet till exempel inte om det gäller någon som ska sitta med i min panel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet