Antispam-bolag lurade New York Times att ”hela internet saktades ner” av en gigantisk spam-attack. Andra medier följde efter. Foto: Skärmdump

Nej, internet saktade inte ner igår

Uppdaterad
Publicerad

Igår rapporterade New York Times att ”stora delar av internet” var hotat av en gigantisk spam-attack. Snart följde BBC, Der Spiegel, The Herald Tribune och mängder av stora mediakanaler världen över efter och återberättade samma historia. Men storyn stämmer inte.

Vd:n för bolaget Cloudflare får uttala sig flera gånger i New York Times-artikeln, med formuleringar som ”detta är som en atombomb”. Problemet är att hans jobb är att sälja skyddsmetoder mot just sådana här attacker. Han lyckades helt enkelt lura New York Times, vars artikel fortfarande i skrivande stund ligger kvar på deras webbsida.

Trafikdata motsäger påståendena

Man rapporterade bland annat att användare världen över ”kämpade” för att kunna komma åt sin mejl och banktjänster. Vd:n för Cloudflare har fått uttala sig också i en uppföljande artikel – men inte heller där nämner NYT någonting om att trafikrapporterna från internetväxlar och dataleverantörer världen över motsäger påståendena i artikeln.

Tittar man exempelvis på en sjudagars-rapport från Internet Traffic Report så ser man inga data som stödjer påståendena i New York Times-artikeln. Inte heller Akamais data stödjer uppgifterna, där man kan se att en hel del attacker visserligen pågår världen över, men det är helt normalt.

Amsterdam-växeln visar normal trafik

Den nederländska internetväxeln i Amsterdam är en av världens äldsta och största, men även där ser trafikdatan ut som vanligt – trots att den alltså är placerad väldigt nära de punkter som New York Times påstår hackarna attackerade.

Man påstår att attacken involverade över 300 Gbit/s, vilket visserligen är en stor attack – om siffran stämmer, men de nationella internetväxlarna hanterar dagligen flera Tbit/s vid trafiktopparna, vanligtvis på kvällstid efter middagen (en Tbit/s motsvarar 1.000 Gbit/s).

Fler har granskat uppgifterna

Gizmodo har gått igenom faktaunderlaget och kontaktat ett antal firmor vars uppdrag innefattar att övervaka och vidarebefordra stora mängder av internettrafiken – och de har inte märkt av någon större ”trafikstockning” på nätet. Inte heller tjänster som Netflix eller någon finansiell institution rapporterar att de drabbats. Venture Beat rapporterar att man har kunnat märka av några få procents störningar lokalt i trafiken till och från just de inblandade bolagen (i nätverken mellan Holland och Storbritannien).

Trots detta påstod New York Times att hela internet drabbades av en ”attack av en storlek som aldrig skådats förut” och att nättrafiken gick långsammare över hela världen – och lät Cloudflare-vd:n varna för kommande ännu värre attacker.

Även SVT, TT och många andra svenska medier återrapporterade nyheten från New York Times.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.