Spanien backar om hårdare abortlagar

Uppdaterad
Publicerad

De hårdare abortlagar som Spaniens högerregering har aviserat blir inte av. Åsikterna går isär så pass att lagförslaget inte skulle ha en chans att gå igenom, erkänner premiärminister Mariano Rajoy, enligt medier i Madrid.

Regeringen, ledd av konservativa Partido Popular (PP), föreslog förra året ett återinförande av reglerna att abort bara ska tillåtas om kvinnans liv är i fara eller om hon har blivit våldtagen.

Förslaget väckte protester runtom i Europa. Bland annat deltog de svenska ministrarna Maria Arnholm (FP) och Birgitta Ohlsson (FP) i internetupprop under slagordet ”nunca más” (aldrig mer), syftande på de livsfarliga illegala aborter som är vanliga i länder med abortförbud. I Spanien har stora demonstrationer hållits både för och emot.

Protester i Europa

Reträtten har varit på gång i flera veckor. Nu satsar Rajoy i stället på mindre justeringar av de nuvarande reglerna.

– Jag tror att jag har tagit det vettigaste beslutet i det här läget. Vi kan inte ha en lag som rivs upp på en minut så fort vi byter regering, säger premiärministern till medier i Madrid.

Premiärminister José Luis Rodríguez Zapateros regering införde 2010 aborträtt fram till 14:e graviditetsveckan, trots högljudda protester från bland andra katolska kyrkan och PP. Tidigare utmärkte sig Spanien bland EU-länderna genom att ha ovanligt hårda abortbestämmelser.

Fakta: Abortlagar i Europa

Spanien hade fram till 2010 en av Europas hårdare abortlagar, men ligger nu i mittfåran.

De flesta EU-länder tillåter abort, även om exakta regler gällande bland annat hur långt gången graviditeten får vara varierar stort.

Malta har världsdelens kanske striktaste abortförbud. Även i Andorra och Irland är aborter bara tillgängliga i extrema fall. Polen har också hårdare bestämmelser än många grannar.

Regelvariationerna ger upphov till ”abortturism”, då tusentals kvinnor söker sig utomlands för att avsluta oönskade graviditeter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.