Spaniens premiärminister förnekar mutor

Publicerad

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har ingen tanke på att avgå, trots grava anklagelser om korruption. Han tillbakavisar uppgifterna om att han tagit emot svarta pengar.

Det konservativa regeringspartiets ledning satt på lördagen i krismöte. Rajoy lovade att i detalj redovisa alla sina inkomster och tillgångar, medan arga demonstranter utanför möteslokalen krävde hans avgång. Han lovade att redogöra för inkomster, arv och ”all nödvändig information”.

–Jag har aldrig tagit emot eller delat ut odeklarerade pengar, sade Rajoy.

Rajoy valde att tala ut sedan han för första gången personligen nämnts i skandalen som rullas upp vid en tidpunkt då regeringen genomför hårda nedskärningar som slår mot befolkningen i det recessionsdrabbade Spanien.

– Vi får inte låta spanjorerna, av vilka vi kräver uppoffringar, tro att vi inte iakttar den striktaste etiska stränghet, sade Rajoy.

Tidningen El País publicerade i torsdags vad som sades vara utdrag ur en kassabok som visar hur donationer till partiet kanaliserades till hemliga utbetalningar till Rajoy och partitoppen. Enligt tidningen har kapitalet byggts upp med donationer, främst från byggbolag. Sådana donationer är lagliga om de redovisas för skattemyndigheterna.

Enligt Rajoy var utdragen som tidningen publicerade falska.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.