Spänt men lugnt på nyöppnade Tempelberget

Publicerad

Lugnet har lagt sig över Tempelberget i Jerusalem. Överallt finns israelisk polis och militär.

– Det är ovanligt mycket säkerhetsfolk. Stämningen är spänd, men just nu är det lugnt. Man får röra sig med försiktiga rörelser för att inte någon nervös soldat ska avlossa vapnet, säger Wael Ayoube som arbetar i en av de många små butikerna i gamla stan i östra Jerusalem.

– Jag kan knappt gå en meter utan att någon säkerhetsperson stoppar mig. Det har blivit allt svårare att röra sig genom alla vägspärrar. Jag sover över här i butiken i stället för att åka hem, berättar han per telefon till TT.

Israeliska myndigheter har åter öppnat Tempelberget inför den muslimska fredagsbönen. Området, där både Klippmoskén och Al-Aqsamoskén finns, stängdes efter att ännu en gång varit skådeplatsen för våldsamma sammandrabbningar mellan israeler och palestinier.

En palestinier, en 32-åring som misstänks ligga bakom attentatet mot en religiös judisk aktivist, sköts under torsdagen till döds av israelisk polis. Den judiske aktivisten, Yehuda Glick, skadades svårt i attacken och vårdas fortfarande på sjukhus. Enligt flera uppgifter var attentatsmannen medlem i terrororganisationen Islamiska Jihad.

Enligt uppgifter i Jerusalem Post tror säkerhetstjänsten att upploppen kommer att pågår i flera veckor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.