default_caption

Spår av ”mörk materia” har hittats

Publicerad

Forskare tror sig ha funnit de första spåren av den mystiska substansen som man kallar ”mörk materia”.

Det kan göra att teorin om vad universum består av nu har blivit mer säker.

Allt vi kan se ute iuniversum är egentligen inte ens fem procent av den beräknade totala massaneller energin i universum.

Resten finns på ettmatematiskt sätt, så att säga. Det är framräknat men ej iakttaget. Att galaxerinte skingras, att de roterar mycket fortare än de borde göra i förhållandetill mängd materia vi kan se hos dem är exempel på hur man tror att den mörkamaterian inverkar på den synliga.

Men idag meddelade forskarnapå partikelfysik-anläggningen CERN utanför Genève att man kan ha funnit deförsta spåren av den ”mörka materian”. En teoretisk materia som utgör ungefär26% av universum och en viktig del i den helhetsbild man tänker sig, och somkallas fysikernas standardmodell.

För många positiva signaler

De här allra förstasignalerna är nästan lika gåtfulla som begreppet ”mörk materia” självt. Debestår av ”alltför många” positivt laddade partiklar – positroner – somhittades av ett instrument ombord på internationella rymdstationen. Partiklarnahar energier av ett slag som antyder att de kan ha skapats när partiklar avmörk materia kolliderade och förstördes.

Instrumentet, kallat AlphaMagnetic Spectrometer, väger sju ton och skickades upp till rymdstationen förtvå och ett halvt år sedan. Dess uppgift är att söka efter antimateria och mörkmateria. Antimateria har man åstadkommit i laboratorie-miljö, men mörk materiahar varit något man räknat fram men aldrig sett.

Förrän möjligen nu, alltså.

Förhoppning om tydligare signaler

CERN-folket är försiktiga.Samuel Ting, som arbetar med materialet från magnet-spektrometern pårymdstationen beskriver partiklarna så att de ”stämmer med positroner somhärstammar från förstörelse av mörkmateria-partiklar i rymden, men att man intetillräckligt entydigt kan utesluta andra förklaringar”.

Forskarnas förhoppning är nuatt magnet-spektrometern ska ge tydligare signaler som visar om det faktiskt ärmörk materia man nu ”sett” för första gången.

Ännu mer okänd

Den som räknadeprocentsiffrorna ovan finner att det saknas nästan 70 procent av universums innehåll.Denna huvuddel är om möjligt ännu mer okänd än mörk materia. Den är något somfår allt i universum att färdas allt snabbare längre från allt annat. Enständigt pågående utvidgning som tros ha pågått i nästan 14 miljarder år, sedan denStora Smällen. Den kraften kallas ”mörk energi”. Vad det är, vet ingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.