Före detta statssekreteraren Thomas Thévenoud säger sig lida av ”administrativ fobi”. Till höger det satiriska formuläret för att sjukdomsdeklarera samma fobi. Du uppmanas ange vilken skuld du inte vill betala, samt anledning till fobin. Foto: TT & skärmdump från Twitter

Sparkad statssekreterare betalade inte hyran – skyllde på ”administrativ fobi”

Uppdaterad
Publicerad

Har du någonsin känt stort obehag inför att betala hyran? Eller varför inte skatten? Då kanske du också lider av ”administrativ fobi”. Fransmännen gör sig nu lustiga över sin före detta statssekreterare – som skyller sina flertaliga finansiella tabbar på just detta.

Lugnet vill bara inte infinna sig i den franska toppolitiken. President François Hollande är hårt pressad från alla håll och kanter, och efter ett internt bråk upplöstes i slutet av augusti den socialistiska regeringen. Premiärminister Manuel Valls fick uppdraget att bygga ett nytt, sammanhållet ministergäng, som också presenterades den 26 augusti.

Det höll i nio dagar. Den här gången var det den nyutnämnde statssekreteraren för handelsfrågor Thomas Thévenoud som stod för skandalen. Den 4 september tvingades Thévenoud lämna regeringen, till följd av ospecificerade finansiella problem.

Undvek hyran – på grund av fobi

Dagen därpå talade Thévenoud ut i lokaltidningen Le journal de Saône-et-Loire, där han erkände att han hade ”glömt” eller slarvat med sina skatteinbetalningar sedan 2012. Allt hade dock betalats in i efterhand, liksom påföljande straffavgifter.

Det var dock bara toppen på isberget. Frankrikes tidningar avlöste varandra med nya avslöjanden om den före detta statssekreterarens ekonomiska snedsteg. Pricken över i:et blev dock satirtidningen Le canard enchaînés (seriösa) avslöjande: Thévenoud ska under tre års tid ha undvikit att betala hyran för sin lägenhet i centrala Paris.

Politikerns ursäkt? Han påstår sig lida av ”administrativ fobi”.

Plötslig fransk fobiepidemi

Denna påstådda fobi fick ett rungande gensvar från den franska befolkningen. Även om de flesta inte har mycket till övers för Thévenoud och anser att regeringen gjorde rätt som sparkade ut honom, har fler och fler börjat erkänna att de också nog faktiskt lider av denna administrativa fobi. En namninsamling har skapats på nätet och ett satiriskt formulär där du kan sjukdomsdeklarera administrativ fobi som anledning att inte betala dina skulder cirkulerar vilt.

Frankrike är något ökänt för att vara ett väldigt byråkratiskt land. Det finns till och med en förenklingsminister i regeringen, som jobbar med att just reformera och förenkla det administrativa systemet.

– Den nyligen upptäckta administrativa fobin sporrar oss att förenkla ännu snabbare och ännu bättre, skrev förenklingsminister Thierry Mandon själv på Twitter efter avslöjandena om sin före detta regeringskollega.

Psykiatriker: ”Tjuter av skratt”

Flera medier har också intervjuat experter kring denna administrativa fobi.

– Jag tjuter av skratt när jag hör den här förklaringen, den är så underbar. Ett stort hittepå. Självklart kan det finnas fobier för allt, men i det här specifika fallet är det ett upprörande bruk av en medicinsk term, säger psykiatrikern Sylvie Angel till tidningen L’express.

Tangerar rekord i kortvarighet

Om inte den administrativa fobin får Thomas Thévenoud att gå till historien, så kommer han i alla fall att vara ihågkommen som en av de mest kortvariga regeringsmedlemmarna i den moderna franska regeringsformens historia. Med nio dagar tangerar han den före detta hälsoministern Léon Schwartzenbergs tidigare rekord från 1988.

Thomas Thévenoud har efter avslöjandena också lämnat det socialistiska regeringspartiet. Han har dock valt att tills vidare behålla sin plats i Frankrikes nationalförsamling, något som har väckt stark kritik från både vänster- och högerkanten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.