Spielberg varnar för växande judehat

Publicerad

Hollywoodregissören Steven Spielberg säger i ett tal att han, i tider av ökat hat och intolerans mot judar, hoppas att hedrandet av Förintelsens offer i Polen ska utgöra en varning för framtida generationer.

Hans tal hölls i Krakow på kvällen före de huvudsakliga ceremonierna i staden på tisdagen, då det är 70-år sedan sovjetiska militärer befriade dem som var fångar i de tyska nazisternas utrotningsläger Auschwitz.

– Om du är jude i dag – ja, faktiskt om du är vem som helst som tror på religionsfrihet och frihet att uttrycka sig fritt – vet du att i likhet med många andra grupper möter vi återigen intoleransens ständigt uppdykande demoner, sade den Oscarsbelönade regissören inför överlevande Förintelseoffer.

Spielberg varnade för att antisemitismen nu breder ut sig, bland annat på Facebook, och för att det finns växande krav på att ”förvisa judar ur Europa”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.